Morötterna flyter bort

Morötterna är under vatten och potatisen är starkt hotad. Förra veckans regnmängder ställer till omfattande problem för många gotländska odlare. Mats Kolmodin i Bara är en av de hårt drabbade.- Morotsodlingen är mer eller mindre helt utslagen, den har 90-95-procentiga skador och det går inte att rädda nånting av betydelse.

Foto: joel nilsson

Gotland2009-07-14 04:00
75 mm regn mätte Mats Kolmodin upp mellan onsdag-torsdagskvällen i förra veckan när den "polska vattenkanonen" nådde ön och förvandlade fälten till sjöar. Då hade det veckan innan kommit ca 40 mm, en ganska lagom mängd.

16 hektar
Ännu på torsdagskvällen var det utan problem, på fredagen låg delar av odlingarna spegelblanka av vattnet. Han har 16 hektar morötter i Bara och Hörsne. Arealer som nu till stora delar står helt under vatten.
- Morötterna odlas på myrmark. Regnvädret klarades av men sen kom tillflöden som svämmade över åar och kanaler där det blev väldiga vattenmassor, i anslutning till odlingarna.
Vatten som skall vidare och rinna ut i Gothem. Mats Kolmodin menar att en grundorsak är att många vattendrag är misskötta, de är inte rensade tillräckligt ofta eller underdimensionerade.
GA följde med honom ut på en morotsodling som nu förvandlats till en insjö, till glädje enbart för fågelflockar som slagit sig ner på vattenspegeln. Skiftet på drygt tio hektar är helt under vatten, morotsplantorna ligger dränkta. Mats Kolmodin drar upp och visar hur spetsarna börjat ruttna.
- De växer visserligen och det blir skörd men de ser ut som en hand, "burre", med många spetsar, och går inte att sälja.
Han kalkylerar med att han hittills lagt ner 200 000 kronor i kostnader för frön, gödning och besprutning, men ännu inte så mycket arbetsmässigt. På de här skulle han tjänat pengar i oktober-november.

Oklart potatisläge
Men även andra grödor i hårt regndrabbade socknar på mellersta ön som Hejnum, Fole, Väskinde, Endre, Hejdeby, Barlingbo, Follingbo, där det fallit ända upp mot 100 mm är hotade. Potatis, palsternackor, majs, spannmål... Mats Kolmodin har också stora arealer potatis men för dessa är läget fortfarande oklart.
- Det är inget direkt blankvatten på potatisen men det kan komma skador i alla fall som man inte ser just nu, de kan kollapsa i lagren. Problem nummer två är att man måste klara bladmögelstrycket när det är så omfattande regn. Man måste ut med sprutan i åkern men det är inte alltid man kommer fram.
- Det skall bli varmt i veckan och då kommer bladmöglet som ett brev på posten. Nu när potatisen är hårt ansatt och stressad av vatten så är den extremt mottaglig för både insekter och bladmögel.
- Själva potatisen suger väldigt med vatten så om det är uppehåll suger den fältet torrt på en vecka. 40 mm i veckan suger potatisen i sig så under torrsomrar vattnar man 30 mm var 6-7:e dag.
- Det är ett par kritiska dygn här nu innan man ser vilka skador och hur omfattande det är, det pendlar mellan 10-50 procent som kan vara skadad, sammanfattar Mats Kolmodin potatisläget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!