Mors lammrecept gav Örjan segern

Örjan Håkansson, Visby, deltog mest på bus i en tävling om Gotlands bästa lammrecept. Och vann!
Det var inte med recept på stek eller filé eller andra populära delikatessbitar. Nej, det vinnande receptet var Gammeldags glödhoppor av slaksidan.

Gotland2007-03-22 06:00
Han får ett valfritt styckat påsklamm i pris. Det passar bra för Örjan Håkansson tycker om att tillreda lamm.
- Jag tycker om att laga mat över huvudtaget, säger han. Gärna lamm. Receptet är nedtecknat av min mor i början av 1930-talet. Men det var mest på bus jag sände inte receptet och trodde väl aldrig jag skulle vinna. Det är det enklast möjliga.
Jurymedlemmen Herbert Schöfl på Meny Gotland berättar att slaksidan också kallas tunnbringan och sitter på lammets bål, samma del som sadeln men ner på sidan och under magen.
- Vi fick in 22 recept och det var blandat med grytor, stekar, många med filéer med mera. Det vinnande med slaksidan var mycket speciellt, säger Herbert Schöfl
Andrapriset - ett halv styckat lamm - gick till Tommy Malmquist, Gammelgarn, för en rätt baserad på lammfärs i pannkaka. På delad tredjeplats kom Lizzie Cedeskog, Visby, med marinerad innerfilé och rostade rotfrukter samt Lena Eriksson, Lärbro, för lammgryta med orientaliska inslag, bland annat indisk curry. Båda tredjepristagarna får varsin lammstek.
Vinnaren Örjan Håkansson är pensionär sedan en del år, han är konstnär och var tidigare teckningslärare.
Örjan Håkanssons vinnarrecept på Gammeldags glödhoppor:
Slaksida av lamm med knäckta revben
0,5 dl salt per liter vatten
Slantade morötter
Lite smör och en nypa socker
Gröna ärtor eller sockerärtor
Rimma bringan i cirka ett dygn. Se till att laken väl täcker - lägg en tyngd på. Skär sedan bringan i cirka 4x7 cm bitar och fördela på osmord plåt med kanter. Sätt in i 170 graders ugn på mellersta falsen i cirka 1,5 timmar tills bitarna fått fin färg. Ös bort bildat fett två-tre gånger.
Koka morötter i lättsaltat vatten i cirka sju minuter, slå av vattnet och tillsätt smöret och sockret och låt värma cirka två minuter på plattans eftervärme.
Värm ärtorna, alternativt koka sockerärtorna på vanligt vis.
Servera med kokt potatis och äppelmos.
Örjan skriver också att han bytt ut dåtidens svagdricka, alternativt "Gotlandsdricke", mot ett gott rödvin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om