Mosa-Hanna Caspers visar "Oväntade möten"

I sin första stora Gotlandsutställning på 20 år visar Mosa-Hanna Caspers nu upp sitt mångfacetterade måleri i "Oväntade möten".

Kråkfåglar och vita fåglar förenas emellanåt i Mosa-Hanna Caspers bildvärld.

Kråkfåglar och vita fåglar förenas emellanåt i Mosa-Hanna Caspers bildvärld.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-10-31 13:33

Det är en rejäl färgexplosion som möter betraktaren som lämnar det novembergråa Visby utanför och tar del av konsten på Galleri Gotlands vita väggar. Och det är inte oväntat för färg är ett av konstnären Mosa-Hanna Caspers signum. "Alltid färg" lyder hennes motto.

– Jag kan inte vara utan färg, Jag har försökt, en målning med mycket vitt. Men färgen är viktig, det har alltid varit så. 

Så var det också när hon anlände till Gotland. Men då tyckte hon att det blev mer färg än omgivningen tålde. 

– Då höll jag på med screentryck. Det var jag tvungen att lägga ner, det var för mycket färger. 

Men kärleken till färgen har bestått. Dalhembaserade Mosa-Hanna Caspers visar 29 verk, merparten oljor men även några i akryl. Flertalet av verken är skapade under det senaste året. Och det handlar om möten, både egna och skapade, humoristiska och allvarliga. 

En motivsfär som förstås kan varieras närmast i det oändliga. Här handlar det om tungt seriösa möten inom mångfaldens ram med fåglars förtecken. Men även några aparta mänskliga sådana, som två män i ett badkar, beskådade av en nyfiken kråka. 

Anledningen till att Mosa-Hanna Caspers åter kom i gång på allvar med måleriet beror mycket på en handfast händelse. Hennes arbetsplats Visby Stadsodling gick i konkurs.

– Då blev det tid över, så det innebar både sorg och glädje. 

Verklighet var också att hennes älskade bullterrier Nienke dog och en del i sorgearbetet utgörs av de målningar på utställningen som har hunden som motiv. Något hon inte använde så länge den levde. Men även döda fåglar får symbolisera förgängligheten. 

Hönsen som återfinns i konstnärens hemmiljö fick dock maka på sig.

– De byttes mot kråkfåglar eftersom dessa är mer spännande, konstaterar hon osentimentalt.

Hon prövade också att för första gången planera sitt arbete. Det blev succé. 

– Annars brukar jag gå på och stöka jättemycket, jag är väldigt impulsiv och yvig. Men det var jätteskönt att planera, jag fick ett fokus som jag aldrig haft förut då jag inte vetat var jag skulle hamna.

Mosa-Hanna Caspers har just hängt klart sin utställning och avvaktar nu med spänning reaktionerna. Vad det blir för konstnärlig fortsättning är inte helt klart.

– Kanske fortsätter jag på det här temat, kanske blir det människor.  

Utställningen har vernissage den 2 november och pågår till den 24 november. 

Den bortgångna hunden Nienke återfinns i flera versioner.
Den bortgångna hunden Nienke återfinns i flera versioner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!