Mota kyrktjuvar med larm och bemanning
Bemannade kyrkor, stöldlarm och fastlåsta klenoder. Det är tre saker som kriminalinspektör Per-Anders Fritzhammar, Rikskrimnalen, rekommenderade när han i går talade vid möte med Samfälligheten Gotlands kyrkor.
Cirka 85 representanter för de gotländska församlingarna var samlade i Gothems bygdegård.
Per-Anders Fritzhammar försäkrade att man aldrig kan låsa tjuvarna ute. Men man kan effektivt förhindra dem på vägen mot brottet så att de ibland ger upp.
Han har erfarenheter bland annat från utredningarna om kyrkstölderna i Norrland för en tid sedan och även om han ansåg de gotländska kyrkorna förskonade från sådant hittills så måste man vara på sin vakt.
Han tog även exemplet från en kyrka på fastlandet där några yngre personer kom och bad att kyrkvaktmästaren skulle låsa upp kyrkan för de var intresserade av att se den. Vaktmästaren öppnade, men blev misstänksam och gick in i kyrkan när ungdomarna åkt, då var två stora kandelabrar borta. Besökarna var några i ett Stockholmsgäng som just då opererade.
Affärsidé
Många av tjuvarna är dukiga på både teknik och annat som måste till. De kan skickligt stänga av larmen och forcera svårtillgängliga lås.
- Eftersom många kriminella kan sådant så är det nästan som "öppet hus" för dem i kyrkorna, sade Per-Anders Fritzhammar. Jag kan ibland undra hur man kan vara så samvetslös att man stjäl från kyrkor, men tyvärr är det en affärsidé för många och när det sedan gäller att sprida stöldgodset är Spanien populärt och ligger endast tre timmar och 40 minuter härifrån flygvägen.
Han berättade också hur polis och tull har enorma problem med föremål som misstänks vara stulna från kyrkor. Sakerna finns upptagna på inventarielistor, men det är inte alltid man har sådana till hands.
- Det är fiffigt att låsa fast skulpturer, men det kan bli problem vid bränder, sade han. Ser personalen att nån besökare uppträder ovanligt så försök att prata med den .Tjuvar är känsliga när de "rekar" försäkrade han.
- Som privatperson tyckte han att det är jättefint med öppna kyrkor, men skulle jag ha ansvar för en sådan öppen kyrka skulle jag inte sova på nätterna.
Per-Anders Fritzhammar framhöll också att eftersom Gotland är en ö är fördelen att färjorna ofta kan fungerar som filter för stöldgods.
Leif Eriksson, vd för Kyrkans Försäkrings AB, informerade sedan om verksamheten där som startade strax efter branden i Katarina kyrka i Stockholm i början av 1990-talet. Bland de 3 500 skador som bolaget betalat ut skadekostnader till de senaste fem åren är 40 procent brandskador, 25 procent vattenskador och 15 procent inbrott.
Intressekonflikt
Samfälligheten Gotlands kyrkors ordförande Åke G. Sjöberg sade att det är viktigt att problemet med kyrkstölder uppmärksammas.
- Vi har sagt att kyrkorna skall vara öppna, folk skall kunna gå in och se, sade Åke G. Sjöberg. Mycket av renoveringarna görs med offentliga pengar, då måste folk kunna få kunna komma in där också. Men visst blir det intressekonflikt. Det är viktigt att problemen upmärksammas och kanske är det ändå bättre att bli av med några hundra kronor än att en gammal fattigstock blir förstörd!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!