Möte med mufflor och miljöminister

På fredagseftermiddagen besökte miljöminister Lena Ek Gotland och förskolan Kabyssen på Gråbo som ett led i sin landsomfattande rundresa för att synliggöra hur mycket gifter som omger våra barn.

Miljöminster Lena Ek får en "Skräpomat" som barnen byggt visad för sig av Artun Gürler.

Miljöminster Lena Ek får en "Skräpomat" som barnen byggt visad för sig av Artun Gürler.

Foto: Krister Nordin

Gotland2014-03-07 16:15

Lena Ek berättar att en proposition inlämnats till regeringen med förslag på en ny kemikaliepolitik, bland annat föreslås att man ska arbeta mer förebyggande än vad man gör i dag. Just nu arbetar hon med att resa runt bland ett flertal svenska förskolar för att informera om regeringens arbete med att få bort farliga kemikalier i samhället i allmänhet och bland barn i synnerhet.

– Men jag vill även höra hur man gör i olika kommuner, det är ju där verkstan är, vi bestämmer ju reglerna, säger Lena Ek med ett leende men blir snabbt allvarlig igen.

– Barns miljöer är så utsatta, det finns så mycket kemikalier, sa hon och ryste till, och gav därefter exempel på hur de återfinns inte bara i barnens kläder utan även i till exempel leksaker och på lekplatser. Allvarligt är även att tidigare forskningsrön varit direkt felaktiga.

– Det har visat sig att även låga doser av kemikalier är väl så farliga om de sker under långvarig exponering. Dessutom finns det coctaileffekter, säger hon och syftar då på hur olika kemikalier tillsammans kan bli en mycket allvarlig kompott.

På Kabyssen, som är Gotlands största förskola med i dag totalt 248 barn, är man väl medveten om den kemikalieexponering som barnen dagligen utsätts för och har under cirka ett års tid arbetat med att successivt och efter bästa förmåga ta bort föremål som man vet innehåller farliga kemikalier. I hallen står för närvarande en tjock madrass, som bland annat undertecknad väl känner igen från sin egen skolgång. Den är nu på väg ut men den största förbättringen av förskolemiljön kommer att ske när man inom en snar framtid ska totalrenovera lokalerna.

– Vi började för drygt ett år sedan med att rensa ur gamla plaster, leksaker och skumgummi, berättar förskolechef Ulrika Tideman och förklarar att man tog hjälp av den riksomfattande organisationen Håll Sverige Rent.

–  Det var för att göra det hela mer förståeligt för barnen, Håll Sverige Rent har skapat "mufflorna" varelser som avskyr skräp, och dem ser barnen överallt ute, i små stubbar, säger förskolelärare Michaela Unger.

För det handlar ju även om det, att få med barnen och föräldrarna i ett nytt sätt att tänka.

Vid mötet med miljöminister Lena Ek deltog även, bland andra, centerpartisterna Lars Thomsson och Stefan Nypelius. Centerpartiet har för en tid sedan lämnat in en motion till regionfullmäktige angående en giftfri vardag där man bland annat yrkar på att regionen kartlägger var giftiga ämnen kan finnas med fokus på barn och ungdomar.

– Jag tror att varje generation behöver förvärva kunskap om kemikalier, det behövs göras för varenda årskull, säger Lars Thomsson med eftertryck.

– Vi måste ta ett strategiskt beslut i regionen, flikar Stefan Nypelius in och ger exempel på hur mycket kvicksilver det finns ute i regionen bara i form av lysrör. Lena Ek nickar gillande:

– Att byta ut dem är både att giftsanera och att göra en energieffektivisering. En ren win-win situation.

Lena Ek är tydlig med att målet är successivt bli av med de farliga kemikalier som omger oss inte bara från regionalt håll utan även på riksnivå.

– Vi har i regeringen slitit med upphandlingsreglerna för attt man i framtiden ska kunna ställa hårdare krav, säger Lena Ek bestämt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!