I helgen har forskare och läkare från flera länder i Europa samlats på Gotland för att diskutera och utbyta kunskap kring en sak – nattfjärilen tallprocessionsspinnarens plågsamma larver.
Det är det mikroskopiska håret på larven som är boven i dramat. Med hjälp av vinden kan håret komma in i människors näsa och mun.
– Det är snarare mikroskopiska sylvassa nålar som far som pollen i luften. Människor andas in dem i lungorna eller så sätter de sig fast och går in i huden. Där startar de en inflammation, säger Göran Holm, professor vid Karolinska institutet, till TT.
Larvhåret kan bland annat orsaka blåsor och svår klåda.
– Får man tillräckligt mycket på sig kan man få allmänsymtom som trötthet, frossa och feber. Det kan också komma ner i luftrören och ge astmatiska besvär, säger Holm.
Eftersom varje larv har mellan 500 000 och 1 000 000 hår på sig rör det sig om kolossala mängder som virvlar runt i luften när larven växer och ömsar skinn under sommaren.
Alla som råkar ut för larvens hår påverkas av det.
– Det biter på alla, men på en del biter det för jävligt illa. Jag är själv en av dem, det är hemskt, säger Stig Larsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Att sätta in bekämpningsmedel har hittills inte varit aktuellt eftersom det skulle kunna slå ut även andra fjärilar.
Enligt Stig Larsson trivs larven i glesa tallbestånd på magra marker. Varför den har fått fäste just på Sudret på södra Gotland och hur länge den har varit där vet ingen. Inte heller om den kan spridas till andra delar av Sverige.
– Nu bedriver vi forskningsprojekt för att se vad det är som styr förekomsten och utbredningen av den här arten. Vi kan faktiskt inte säga det i dag.
Fredrik Gunér/TT