Mötena i kärleksboxen ger nästa generation högmjölkande kor

Här är historien om Halla den första som flera generationer senare tar priset i När. Att Halla dessutom har betydelse för kärleksboxen i När ger något extra åt berättelsen.
Huvudpersoner är Rune och Anita Hägg vid Siglajvs. De lyfts fram av Länsförsäkringar på Gotland som årets mottagare av vandringspriset för bästa ungko på ön.

Gotland2005-12-01 06:00
Början på historien dateras till 1971. Anita var fem år och följde med föräldrarna som köpte en ko i Halla. Kon var namnlös och blev uppkallad efter socknen varifrån hon kom. Inte kunde hon ana att Halla skulle bli anmoder till 2005 års bästa ungko på Gotland.
1988 gifte sig Anita och flyttade till Rune på Siglajvs och fick då med sig en liten Halla från föräldrahemmet . Efter den kalven har det hunnit gå fyra generationer Halla på Siglajvs. Den nu prisbelönta ungkon har totalt mjölkat 14,5 ton under året

Möter tjuren i kärleksboxen
Nu går hennes dotter tillsammans med stilige tjuren Siglajvs i gården box som gjord för kärlek. Också han bär på en historia värd att berätta. Uttagen till Svensk avel, köpt och betald, blev han inte hämtad.
- Hans mamma blev skadad och det medförde att han inte hämtades. Men vi vet ju hans värde och varför han blev kvar. Han är testad och färdig och får gå med egna kvigor här på gården, förklarar Rune och Anita.
1996 köpte de en granngård och 2004 ännu en som de tidigare hade arrenderat. Utan dessa köp tror de sig inte ha kunnat vara kvar på gården. eller, som de säger, ingen planerar en besättning meden för liten besättning.

Både SRB och SLB
Vid Siglajvs finns två raser i ladugården. Halva besättningen är SRB, Svensk rödbrokig lantras och den andra SLB, Svensk låglandsboskap. Anita förklarar de båda rasernas för- och nackdelar och berättar om lyckade korsningar.
- Den röda producerar totalt ungefär 500 kg mindre mjölk jämfört med den svarta. I gengäld är den röda friskare och har lägre dödlighet. Bäst är korsningar, men avelsarbetet är långsiktigt och jag kör gärna på mångfald.
Sysslornat på gården och arbetet djuren tar tid, men med hjälp av en avbytare kan de ta lite ledigt ett par, tre gånger om året. Sist tog vi in på hotell i Visby, åt på restaurang och njöt av spa, berättar Rune som fick allt i present när han fyllde jämna år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!