"Mötet är slutet"
I går träffades 110 av de högsta företrädarna för EU-ländernas utrikesutskott i Visby.Östersjön stod högst på agendan, men tunga frågor som fredsprocessen i Mellanöstern och EUs relation till USA var också på dagordningen.
Foto: Bengan Zettergren
Tunga frågor som fredsprocessen i Mellanöstern diskuterades och under mötets inledning fanns också EUs höge representant, Javier Solana, närvarande.
- Det är för att få in våra synpunkter. Han representerar oss alla, säger Göran Lennmarker.
En framtida modell
På plats fanns även Ettore Francesco, EU:s sändebud för Mellanöstern, Afghanistan och Pakistan.
Någon information om unionens strategi för området nådde inte ut från det slutna mötet, däremot står det klart att östersjöländernas samarbete inom ramen för östersjöstrategin kan bli en framtida modell för fler regioner i EU.
- Ett liknande samarbete för länderna kring Donau kan bli aktuellt, säger utrikesminister Carl Bildt (m).
Sverige och sju andra länder har inlett tätare band kring fyra viktiga frågor som förenar länderna, en är just Östersjön. I slutet av augusti hölls en stor rysk marinövning i området.
Gasledning och utvidgning
- Det är visserligen den största sedan Sovjetunionens fall, de har successivt börjat öva, men det här var inget som var i den storleksordning vi såg på den tiden, säger Carl Bildt.
Utrikesministern säger vidare att övningen inte går att koppla samman med Nord streams planer på en gasledning mellan Ryssland och Tyskland. EU-mötets ordförande Göran Lennmarker ville inte ge något svar på om det finns någon tidtabell för regeringen i frågan.
- Jag känner inte till någon. Det får ta den tid det tar, så jag kan inte ge något svar på frågan. Däremot har vi noterat svaret från Gotlands kommun, säger Göran Lennmarker.
EU:s utvidgning diskuterades och representanter från Island fanns på plats.
- Islands ansökan om medlemskap ligger hos (EU-) komissionen nu, det är alltid bra med fler nordiska röster i EU, säger utrikesminister Carl Bildt.
Mötet på Wisby strand omgärdades av stort hemlighetsmakeri.
- Mötet är slutet, det är för att vi tar upp saker som är svåra att diskutera i det offentliga, säger Göran Lennmarker.
Avspänd atmosfär
En av anledningarna till att Regeringen valde att förlägga mötet till Gotland är att de önskade en avspänd atmosfär.
En annan anledning är så enkel att delegaterna sitter mitt emot varandra i kongresshallen och inte på rad, riktade mot en talare, vilket hade varit fallet om mötet hade hållts i Riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!