Motgift manar till proteststorm mot beslutet
Den genomförda analysen är undermålig! Vi talar inte om hur det ser ut nu, utan om hur det blir när vi får tio nya medlemsländer, varav tre ligger i vår omedelbara närhet och har omfattande organiserad brottslighet! Vi ska ta fram en alternativ hotbildsanalys.Motgifts Torgny Peterson skräder inte orden. Nu inleder föreningen en massiv protest- och informationskampanj, i hopp om att kunna riva upp Tullverkets väntade nedläggningsbeslut innan det träder i kraft den 1 juli.
Beslutet fattas på fredag men verkställs inte förrän i juli!
Det konstaterar Torgny Peterson från föreningen Motgift. Nu manar man till protest och menar att läget går att vända, bara man har tillräcklig information till hands.
Peterson menar att den utredning som legat till grund för Tullverkets omorganisation, som väntas resultera i att tullen på Gotland läggs ner, inte består av relevanta fakta.
Från och med den 1 maj blir Estland, Lettland och Litauen EU-medlemmar. Då får vi en helt ny situation som vi inte vet något om. Vad man då borde utgå från är vad vi vet om situationerna i de länderna i dag.
Länder med en kraftig organiserad brottslighet kommer naturligtvis att försöka expandera sin marknadsandel på de marknader som är lättillgängliga. De har egen underrättelse och kontraspionage och kommer att hitta den enklaste vägen för att smuggla vad de vill smuggla, sedan må det vara narkotika, människor eller bilar.
Enligt Peterson tillverkar i dag Estland 30 procent av allt amfetamin som tillverkas i Europa.
Esterna är bland annat ledande på att producera, leverera och distribuera amfetamin i Finland. I Lettland och Litauen har vi omfattande organiserad brottslighet som allt mer riktar sina blickar och aktiviteter västerut.
<span class=MR>Förebyggande möte</span>
Peterson redogör för ett internationellt narkotikaförebyggande möte i fjol, där baltiska poliser och tulltjänstemän berättade att deras största oro är vad som kommer att hända när gränserna öppnas.
Det här betyder inte att vi inte kan ha öppna gränser, men vi måste vara medvetna om att vi öppnar för både bra och dåliga ting.
Hittills har tullen inneburit svårigheter för kriminella krafter. Tas den bort ställer man dörrarna på vid gavel, menar Peterson.
De är inte dummare än att de inser att man kan ta båten från Helsingfors, passera ett amfetaminproducerande land och sedan åka vidare till Sverige och Gotland.
Redan nu finns det sommartid kryssningar som går direkt från öst till Gotland.
Kom det narkotika hit eller inte? Det gjordes inga kontroller, så det vet man inte.
Han menar också att de 500 årliga flygningarna mellan Gotland och Baltikum, samt fiskebåtar som trafikerar vattnen österut, kan vara tänkbara vägar för införsel av olagligheter.
Räknar man ihop allt detta: fiskebåtar, kryssningar, flygplan, öppna gränser mot öster och det faktum att det bedrivs underrättelsetjänst och kontraspionage, då har jag mycket svårt att förstå hur man kan ta bort tullverksamheten på den ö som utgör porten mot Baltikum, alltså Gotland!
<span class=MR>Namninsamling</span>
Nu har Motgift inlett en namninsamling, som man hoppas ska hjälpa till att rädda tullen. I går kväll räknade Peterson ut att man fått ihop närmare 3000 protestunderskrifter, via listor i Visby, Hemse, Slite, Klintehamn, Roma och på föreningens hemsida.
Målet är betydligt fler, uppåt 40000! Insamlingen ska avslutas i slutet av februari.
Dessutom ska man, i samverkan med baltiska kontakter genomföra en medieanalys av brottsligheten i de blivande EU-länderna.
Vi vill ha ett underlag som är mer omfattande än det Tullverket har visat offentligt. Vi talar inte om nu, utan om hur det blir när vi får de nya medlemsländerna.
Det är naivt att tro att den organiserade brottsligheten i öst kommer via Tyskland och Öresundsbron! Åker man båt till Gotland så är det bara att ta snabbfärjan till fastlandet.
Man ska också uppvakta riksdagsmän, Tullverkets politiska ledning och infrastrukturminister Ulrika Messing för att diskutera den alternativa hotbildsanalysen.
Motgift Gotland, vars manifest är "Ett narkotikafritt Gotland" arrangerar också ett seminarium den 3 maj med titeln "Ett tullfritt Gotland?".
<span class=MR>Massiva protester</span>
Tidigare protester har kommit från bland andra Kustbevakningen, Gotlandspolisen, skeppsklarerare, biskopen och stora delar av allmänheten. Här följer några:
Christian von Corswant, gränspolischef: "Vi vet att Gotland har varit ett paradis för smugglare i flera hundra år. [...] Tullen har alla befogenheter. Vi har inte ett skit!"
Agne Månsson, gruppchef Visby Tullverk: "Det betyder i praktiken att det är fritt fram att smuggla in narkotika, sprit och cigaretter via öns olika hamnar och flyg."
Lillemor Arvidsson, landshövding: "Här är en del av Sverige, nästan mitt i Östersjön, med ett flertal hamnar, en statlig samt ett par privatägda flygplatser[...] här finns också ett regeringsuppdrag som kräver Tullverkets medverkan."
Peter Lehdonheimo, NBV-konsulent: "Gotland må vara en ö, men något vi inte får glömma är att vi också är Sveriges yttersta utpost mot öster."
Rolf K Nilsson, chefredaktör: "Att dra in tullen är att förklara Gotland som öppen ö för smuggling och dithörande kriminalitet. En besparing som blir mycket, mycket dyr."
Sudrets Moderatförening. "Ökad brottslighet, dålig gränskontroll och ökad insmuggling av narkotika och andra droger kan snabbt ge Gotland dåligt rykte."
Helena Bargholtz (fp): "På sommaren är ön en smältdegel och många har med sig droger. Tullen behövs för att kunna gå ombord på båtar och visitera."
Barbro Ronsten (c): ""Mängden narkotiska preparat som kommer in blir avgörande för hur många som kommer att fastna i missbruk, då drogerna tyvärr alltid söker upp sina offer."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!