Centerpartiet. Vill ha en "öppen och nära folkkyrka", som är förankrad i hela landet. Kyrkan ska föra traditionerna vidare, men också förändras för att bli en kyrka i vår tid. Vill att kyrkan ska vara en stark röst mot främlingsfientlighet.
Kyrklig samverkan i Visby stift. Partipolitiskt oberoende. Ett rent gotländskt "kyrkoparti" som kan koncentrerar sig på de gotländska kyrkofrågorna och som vill skapa en levande kyrka genom lokal förankring.
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk. En nationell nomineringsgrupp och den näst största gruppen i Kyrkomötet. Vill ha en mångfald i kyrkan och få bort partipolitiken.
Sverigedemokraterna är emot partipolitik i kyrkan, men ställer upp för att "frigöra Svenska kyrkan från Socialdemokraternas och andra vänsterliberala intressens förändringsiver och ge kyrkan ro att vara kyrka på socialkonservativ grund".
Alternativ för Sverige propagerar för att kyrkan ska bli en samlande kraft för svenskar. Vill att kyrkan verkar för återinvandring och för att stoppa moskébyggen och andra uttryck för islamisering samt stoppa samkönade äktenskap.
Frimodig kyrka vill avpolitisera kyrkovalet. Partiet lägger vikt vid gudstjänst, mission och diakoni. Anser att kyrkan inte ska viga samkönade par samt att kvinnoprästmotståndare ska kunna arbeta inom kyrkan.
Fotnot: I valet till kyrkomötet ställer även Socialdemokraterna upp med egen valsedel. Där vill partiet verka för jämställdhet, goda arbetsvillkor, klimatfrågor samt att alla, oavsett sexuell läggning, ska kunna vigas i kyrkan.