Mott och mal hot mot det svenska kulturarvet
Sveriges kulturarv är hotat av mott och mal. Skadedjur och insekter angriper föremålen i museernas samlingar. Pälsängrar, baggar, löss, silverfiskar och gnagare äter upp värdefulla textilier, böcker, träföremål och uppstoppade djur.Angreppen är allvarliga. Pre-mal, de svenska museernas och arkivens skadedjursgrupp, forskar och sprider kunskap om skadedjurshantering för att säkra kulturarvet från angrepp.
Foto: Lars Pehrson 30152
-- Länsmuseets på Gotland föremål är inte angripna och kontrollen av samlingarna fungerar. Vi satsar förebyggande och har sluppit från insekter och djur i magasinen.
Det säger Fornsalens föremålsansvariga Lisen Johansson, som arbetar inom avdelningen för samlingarna som är magasinerade i Kajsarportsförrådet, Norra magasinet och Gotlands Fornsal.
Hemtextilier
I Länsmuseets kulturhistoriska samling finns bland annat kläder och hemtextilier. Konstsamlingen rymmer dels äldre kulturhistoriskt material med målningar, grafiska tryck och skulptur, dels inköpt konst från 1989, samt depositioner från Brucebostiftelsen och Hembygdsförbundet och en del ur kommunens konstsamling.
Herbarium och fåglar
I den arkeologiska samlingen ingår allt från 7 000 år gamla stenyxor till medeltida sigillstampar, och i den naturhistoriska samlingen finns material från gamla Visby allmänna läroverk, donationer från privata samlare, fossil, herbarium, fjärilar, uppstoppade fåglar, däggdjur, spritpreparat, mollusker, ägg, och skelett.
- I förebyggande åtgärder ingår exempelvis att frysa samtliga föremål innan de tas in i museum och magasin.Vi har fortlöpande koll på samlingarna och vid den senaste stora flytten, från ett gammalt landsbygdsmagasin till ett nytt i stan, behandlades samtliga möbler mot angrepp av skadeinsekter och skadedjur innan de fick sin nya placering, berättar Lisen Johansson.
Proffs i Pre-mal
Pre-mal, "Pest research and education, museums archives and libraries", vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm är en grupp med konservatorer, entomologer och yrkesmedicinare i samarbete med specialister i de övriga nordiska länderna.
Genom rådgivning och seminarier sprider Pre-mal kunskap om hur skadliga kryp kan oskadliggöras.
2005 uppmärksammades gruppen med ett internationellt pris för arbetet att bevara kulturarvet från skadedjur genom giftfria bekämpningsmetoder. Nu väntar en kvarts miljon i bidrag från Nordisk kulturfond, som delfinansiering efter ja till ett stort EU-projekt.
- Svenska museer och arkiv som hittar kryp i sina samlingar kan skicka in dem till oss för artbestämning. För framgångsrik bekämpning gäller att veta vad man har att göra med. Klimatförändringen är ett nytt problem som hotar kulturarvet. Temperaturhöjningen gör att insektsarter från södra Europa flyttar norrut och trivs på våra nordliga breddgrader, säger Monika Åkerlund vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och sekreterare i Pre-mal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!