Mull till maskarna
Foto:
Jorden såg mineraliserad ut, men varken direkt sandig eller lerig och fattig på mull. Så som den kan bli om man mest tillför konstgödning typ "Blå korn". Organiska material behövs då för att förbättra jorden så att den blir luftigare och håller fukten bättre, samtidigt som maskar och mikroorganismer trivs. Vilket är viktigt för att växterna ska frodas och vara motståndskraftiga mot ohyra och sjukdomar.
Man kan använda torv som blöts innan man vänder ner den i jorden. Köp hårt packade balar med torv, häll i en skottkärra, fyll på vatten och blanda runt tills torven är mättad och" smackar" när man slänger på den.
Vill man inte använda konstgödning så köp naturell torv och gödsla sen med någon sorts stallgödsel. Kan man inte få från någon som har djur, så finns åtminstone kogödsel och hönsgödsel att köpa säckvis.
I stället för torv kan man varje vår vända ner kompost eller stallgödsel i rabatter och grönsaksland. Näring ett par, tre gånger under säsongen brukar behövas för att få ett bra resultat i odlingarna, lite beroende på gröda och jordtyp. Näring i vattnet till växter i krukor behövs ofta, den som finns i planteringsjorden brukar räcka i någon dryg månad.
Läs mer här intill om jord och gödsel.
Blåregn skrev jag lite om förra året. Inspirerad av några fina exemplar jag såg i Frankrike nyligen, så kommer några tips inför sommaren.
För att hålla blåregnet hanterligt stort och få riklig blomning så ska man enligt "Nya beskärningsboken" sporrbeskära den i mars. Då kortar man in alla ettåriga skott så att en stump med två till tre knoppar blir kvar.
Under sommaren pinceras nya skott allteftersom de växer ut. De nya grenarna kortas alltså in så att bara några blad blir kvar. Om det i sin tur kommer nya skott på de inkortade grenarna så tas alla utom ett bort, och det kortas också in.
Har man missat marsbeskärningen så kan man beskära även i augusti och då eventuellt ta bort en del grenar helt och hållet för att inte få ett alltför yvigt blåregn.
Så ladda med sekatören och lägg upp en strategi för att få massor av härliga blomklasar framöver.
Beträffande jorden tvistar de lärda, vissa säger att blåregn inte gillar kalk, andra säger tvärtom...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!