- Alla frågar varför det inte händer något och när vi ska sätta igång. Nu händer det faktiskt något. Nu inleder vi arbetet med återuppbyggnaden av muren, säger projektledaren Ulrika Mebus.
Klurigt
Att rädda en ringmur från 1200- och 1300-talen, som byggts i omgångar och som lagats på fel sätt under 1900-talet, är minst sagt en klurig sak. Återuppbyggnaden kommer att ske i form av ett forskningsprojekt där Riksantikvarieämbetet, Byggnadshyttan, högskolan, byggnadsföretaget Tyréns, Gotlands museum och Region Gotland samarbetar. Lagningen beräknas kosta tre miljoner kronor och vara klar till i september.
Säkerheten först
Frågan är då hur man ska göra. Kristin Balksten, forskningsledare, säger att prio ett är säkerheten.
- Vi måste veta att vi kan arbeta säkert. Det får inte hända att det står någon nedanför och jobbar och så faller det stenar.
När arbetsmiljön är säkrad är nästa steg att förstå hur muren är byggd, varför den rasade och hur muren har påverkats av att det yttre skalet har saknats i ett år.
- Det gäller att förstå kraftspelet i muren för att veta hur vi ska jobba, säger Carl Thelin, från konsultfirman Tyréns, som är expert på konstruktioner när det gäller historiska byggnader.
Det finns inga handböcker så teamet kommer att testa olika lösningar, pröva med olika sorters murbruk och helt enkelt hitta på hur man ska göra under resans gång.
- Ambitionen är att så långt som möjligt använda de material som redan finns i muren och att jobba med de metoder som användes när muren byggdes en gång.
För turister
Renoveringsarbetena kommer att hålla på hela sommaren utan uppehåll.
- Vi utgår från att intresset kommer att vara mycket stort från turister och andra besökare, säger Ulrika Mebus. Vi planerar därför för särskilda visningar av arbetsplatsen.
Att renoveringen sker i form av ett forskningsprojekt innebär att man samtidigt passar på att undersöka muren, och lära sig mer om renovering inför framtiden.
Kommer ni klara av det här?
- Det kommer att gå men det blir svårt, säger Carl Thelin.