Muren tvingar Payex att varsla

Payex varslar 15 personer om uppsägning.Skälet är att länsstyrelsen sagt nej till att företaget får ta bort en gammal underjordisk mur för att bygga en ny fastighet.

Urban Olofsson, operatör, blev i går varslad från Payex. Hans jobb ska till Småland.

Urban Olofsson, operatör, blev i går varslad från Payex. Hans jobb ska till Småland.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-04-28 04:00
Betalningsföretaget Payex är Gotlands största privata företag, med 430 anställda på ön. I går varslades 15 anställda om uppsägning.
Detta trots att företaget expanderar. Man handskas med 200 miljarder kronor och får en egen omsättning på 730 miljoner kronor i år.
Orsaken till uppsägningarna är att Payex inte kan bygga ut sin print- och kuverteringshall under jord i två av sina fastigheter vid Mellangatan i Visby innerstad.

Till Ljungby
- Vi har därför beslutat att lägga ut hanteringen i hallen på ett företag i Ljungby i Småland, säger koncernchefen Krister Fingal.
Ärendet är en segsliten, tvåårig historia mellan företaget och länsstyrelsen. När företaget började gräva på sin nyinköpta tomt, för att bygga ut hallen, fann man en gammal stenmur i marken.
- Vi har vädjat, bönat och bett länsstyrelsen om att få ta bort stenarna.
Men länsstyrelsen sade nej.
- Vi har både en kulturmiljölag och bestämmelser kring världsarvsstaden att ta hänsyn till och det vet Payex, säger landshövding Marianne Samuelsson.
Hon säger att hon försökt få till stånd en kompromiss där Payex kunde ta bort en del stenar och bevara andra, men att det inte gått att komma överens.
- Jag beklagar verkligen att vi inte lyckades nå en lösning, säger hon.

Skräder inte orden
Krister Fingal skräder inte orden, han är upprörd. Han visar på företagets fastigheter, pekar var kulverten skulle gå och säger att om inte företaget hade ägts av en sådan urgute som Max Hansson, är det inte alls säkert att det skulle varit kvar på Gotland.
Varför expanderar ni inte någon annanstans, utanför eller innanför murarna?
- Den fastighet vi ville köpa, Donnerska huset, satte kommunen ett allt för högt pris på, 24 miljoner kronor. Vi kunde diskutera samma kvadratmeterpris som Peab betalat i innerstaden, men det ville inte kommunen. Och vi kan inte kan satsa på en ny byggnad i Vibble eller Östergarn, för då förlorar företaget närheten mellan verksamheterna.
Är det inte en sorts utpressning att ställa jobben mot världsarvet?
- Det är länsstyrelsen som gör en avvägning mellan jobb och världsarv. Vi anser att länsstyrelsen gör en mycket märklig prioritering.
Payex äger flera kulturhistoriskt viktiga byggnader i innerstaden. Och man har redan fått göra en hel del förändringar i dem, påpekar landshövdingen.
Snart ställs nästa ärende på sin spets. Företaget vill bygga en glasgång mellan hus som har k-märkta fasader.

Förstår inte
Urban Olofsson från Visby är operatör och varslades i går om uppsägning. Han förstår inte hur en gammal stenmur under jord, som ingen hittills brytt sig om, ska kunna sätta stopp för en expansion som skapar jobb på Gotland.
- Varför ger länsstyrelsen tillstånd till en studio för Björn Ulvaeus på strandskyddat område medan man säger nej till Payex? En strand är ju till för allmänheten, men det är ju inte muren.
Landshövdingen säger i en kommentar att det inte går att jämföra två olika lagar, kulturmiljölag och strandskyddslag.

Ett världsarv
- Dessutom har vi bara ett världsarv medan vi har flera mil av stränder, säger hon.
Payex tryckeriverksamhet genererar i dag drygt två miljoner försändelser varje månad. När verksamheten upphör drabbar det flera andra företag, bland andra posten. Chef i Visby är Ronny Larsson:
- Vi har inte hört något än. Men Payex är en av våra största kunder.
Företaget Snabba Tryck producerar bilagor till Payex fakturor. Chefen Tomas Rosén blir också tagen på sängen och kan bara konstatera att Payex betyder mycket för företaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om