Murgrönan hotar skada S:t Nicolaus

Murgröna och ruin i förening ­ S:t Nicolai kor må vara en sinnebild för Visbys särart. Men nu ska murgrönan bort. Redan den här veckan sätter Länsmuseet motorsågarna i bladverket.
­ Växten hotar att skada ruinen, säger Jörgen Renström vid museet.

Gotland2003-11-18 04:00
Det är främst som vindfång murgrönan utgör en fara. Höststormarna med vindar från sydväst letar sig enkelt in i ruinen, men i koret tätar murgrönan igen fönstren helt. Risk finns att trycket på korväggarna blir så stort att delar av det rasar.
Växten kan även ha fördärvat redan svaga murfogar. Om så har skett vet man först när murgrönan har avlägsnats.
Jörgen Renström har på prov sågat ut ett snitt av murgrönan. Bladverket hade utvändigt en tjocklek på 1,5 meter innan han nådde muren. Med provet som utgångspunkt har han beräknat den totala vikten och uppskattat den till tio ton.
Risken för ras är inte enda argumentet för att ta bort växten. Murgrönan döljer vacker arkitektur. Av de höga och smala korfönstren med rundlar överst syns ingenting.
Länsmuseet räknar med att det kan bli protester mot åtgärden. Ruiner och murgröna är två av Visbys symboler, och vid S:t Nicolai kor har de stått tillsammans i över 40 år. Många tycker nog, att koret är vackert i sin gröna skrud och att murgrönan bör få vara kvar.
­ Ruinen rustades upp 1958, och då togs mugrönan bort helt, berättar Jörgen Renström.
Murgrönan började alltså från noll 1958 och har haft en årlig tillväxt på i genomsnitt 222 kilo för att nå sin nuvarande vikt. Än mer imponerande är det faktum, att all växtlighet kommer från en enda rot inne i koret.
Det kommer att kosta 140 000 kronor att ta bort all murgröna från koret. Så mycket pengar har inte Länsmuseet till projektet. Därför delas åtgärderna upp, så att i första hand fönstren öppnas och utsidan blottläggs.
Även om Länsmuseet satsar stort på att bli av med murgrönan är man inte fientligt inställd till växten. Murgröna kommer även i fortsättningen att få växa i koret, men då under mer ordnade former.
Jörgen Renström har den senaste tiden undersökt hur stort behovet av underhåll är för Visby ringmur och ruinerna. Enligt hans beräkningar behövs 700 000 kronor till det löpande underhållet av ringmuren, medan ruinerna klarar sig med 350 000 kronor. Förutom S:t Nicolai ruin behöver en del lösa stenar vid S:t Görans ruin fästas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om