Museet vill ta in folk i projekt

Regeringens satsning på kulturarvslyftet har än så länge inte gett ett enda jobb på Gotland. Men Gotlands museum ansöker nu om att få projektanställa 8-10 arbetslösa.
- Om vi kan få fler som går in och finansierar så kan vi genomföra det, säger museichefen Lars Sjösvärd.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-09-11 04:00

Regeringen lanserade kulturarvslyftet i höstbudgeten förra året. Projektet syftar till att sätta långtidsarbetslösa i arbete inom kultursektorn, skulle ge 1 200 jobb i år. Hittills har bara 57 jobb förmedlats runtom i Sverige och på Gotland är antalet än så länge noll.

Men Gotlands museum har lämnat in en ansökan om pengar för att anställa 8-10 personer inom ramen för kulturarvslyftet. Det berättar museichefen Lars Sjösvärd. Museet kan dock inte ta hela kostnaden för att sätta de arbetslösa i arbete.

-Vi har gått ut med en propå till både Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen om de kan gå in som medfinansiärer. Om alla bitar faller på plats, då kan vi genomföra det, säger Lars Sjösvärd.

Vad är det för arbetsuppgifter det handlar om?

- De skulle dels få jobba med fastigheter, ruiner och ringmuren, och dels med insortering av föremål i våra nya magasin. Det behövs både personer som kan bära och personer som kan sortera. Saker som ska göras som vi normalt inte hinner med.

När skulle de kunna börja?

- Realistiskt sett skulle de kunna börja jobba från årsskiftet, säger Lars Sjösvärd.


Måste skjuta till pengar
Arbetsförmedlingen står för lönebidrag till kulturarvsarbetarna och Riksantikvarieämbetet står för anordnarbidrag som kan användas för att finansiera handledare. Men för att kunna betala skäliga löner måste arbetsgivarna skjuta till pengar.

Det är en av anledningarna till att gensvaret blivit sämre än väntat från arbetsgivarnas sida, menar Marianne Lundberg, projektledare för kulturarvslyftet på Riksantikvarieämbetet.

- Många arbetsgivare har svårt att klara finansieringen och tycker att det saknas pengar in i projektet från statligt håll. I något fall har man också haft svårt att hitta folk som kan jobba med det som efterfrågas, säger hon.

Att få till en samverkan om ekonomin är avgörande för att Gotlands museum ska kunna genomföra satsningen på att anställa långtidsarbetslösa.

- Blir det för stora summor som vi måste lägga ut själva, då håller det inte. Då är det inte värt det för vår del, säger Lars Sjösvärd.


Vill öka statens insats
När reformen kom menade Gustaf Hoffstedt, riksdagsman för Moderaterna, att den kunde skapa 40-50 arbetstillfällen på Gotland. Han tycker att det är för tidigt att se kulturarvslyftet som ett misslyckande.

- Om man kan göra en justering som gör det mer attraktivt att anställa så tycker jag man ska pröva det. Om staten skulle stå för en större del av lönen, för att inte säga hela, då skulle rimligen fler kunna anställa.

Projektet vänder sig till långtidsarbetslösa med någon form av funktionshinder, en grupp som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Jobben de ska utföra handlar om att vårda, inventera och digitalisera kulturarvet.

Regeringen har anslagit 800 miljoner kronor över en treårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!