Musik och rytm mot hjärnskador

Med hjälp av rytm, musik och rörelse skall barn och vuxna med skador och sjukdomar i nervsystem och hjärna få hjälp. Detta kallas RGRM-Metoden och Ronnie Gardiner föreläste i går i Säveskolans om den nya metoden.

Marie Segnestam är sjukgymnast och trummis och mycket intresserad av att använda musik inom vården.

Marie Segnestam är sjukgymnast och trummis och mycket intresserad av att använda musik inom vården.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-09-12 04:00
- Jag har själv fått hjälp av metoden och vill nu lära ut den till människor, sa Ronnie.
Iklädd tröja och keps i rött och blått demonstrerade han hur hjärnan fungerar och hur man med hjälp av rörelser till musik kan hjälpa hjärnan att ge signaler till kroppen.
- Vänster hjärnhalva ger signaler till högra delen av kroppen och tvärtom. Röda färgen är varm och den blå är kall, de behöver varandra och ska samarbeta.

Gruppaktivitet
Metoden utövas med fördel som en gruppaktivitet där deltagarna sitter på en stol och leds av en diplomerad utövare.
- Det är jättesvårt och vissa övningar är nästan omöjliga att klara. Därför kommer man av sig och detta leder till skratt och medlemmarna i gruppen får jätteroligt. Det handlar mycket om det också - att ha roligt.
Ronnie Gardiner är känd trummis och har spelat med Charlie Norman i 30 år.
- Vi måste hitta på något nytt som kan ge energi till de som är skadade i hjärnan och rytmen finns i varje människa, inte bara musiker. Den finns där och det gäller att locka fram den.
Vilken musik man använder spelar ingen roll.
- Ta något som ger dig gåshud. Musik som du verkligen gillar och kan känna takten i hela kroppen.
Ronnie Gardiner reser världen runt för att presentera sin metod. Han har varit både i USA och Japan och hållit föreläsningar.
- En kvinna som jag träffade började leva upp efter några gånger. Hon blev glad helt enkelt, hon skrattade och gjorde fel men det största av allt, hon blev glad igen.
I publiken fanns Marie Segnestam.
- Jag är också trummis och intresserad av rytm och musik i vården. Nu är jag sjukgymnast inom psykiatrin och använder mig mycket av rytm och musik. Det är viktigt att jobba med båda sidor av kroppen och den här metoden är lustfylld och balanserad.

Studiecirklar
Vuxenskolan på Gotland kommer under hösten att starta studiecirklar i ämnet och Ulla Lindgren har utbildat sig till ledare.
- Jag har jobbat med barn och rytmik i 25 år. Senaste tiden har jag jobbat med strokepatienter och jag märker att de mår bra av att träna med hjälp av musik och rytm. Det ska bli roligt att fördjupa sig i den här metoden och flera har redan anmält sitt intresse att delta i studiecirklar, säger Ulla Lindgren.
Målgrupperna är i första hand rehabilitering, habilitering, skola, förskola, särskilda, arbetsliv, idrottsrörelse och folkbildning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!