Musselodling alternativ för öns fiskerinäring
Musselodling. Det kan vara ett alternativ för öns fiskenäring som dessutom är effektivt mot Östersjöns övergödning.Det menade Jan-Olof Larsson, ansvarig för fiskefrågor inom socialdemokraterna, när han talade vid Gotlands fiskareförbunds årsmöte.Ett årsmöte där ordföranden Lasse Broman i sina inledningsord gick till hårt angrepp mot de myndighetspålagor som han anser drabbar fisket.- Håglöshet, förvirring, bitterhet, lyser i den gotländske fiskarens ögon. Fiskestopp hit, fiskestopp dit. En hetskampanj mot yrkesfisket går som en löpeld, menade han och riktade också hård kritik mot kustbevakningen.
Ordföranden Lasse Broman skrädde således inte orden och väckte debattlustan med sitt inledningsanförande. Myndighetspåbud och pålagor som fångstkvoter, drivgarnsförbud, kontroller med mera bidrar till en negativ tendens för fisket, menade han.
- Håglöshet, förvirring, bitterhet lyser i den gotländske fiskarens ögon. Han är nära att ge upp, fiskaren har blivit en bricka i ett politiskt spel. Experter och forskare blandas till en salig röra, yrkesfiskarens erfarenheter stämmer inte med expertens. Fiskestopp hit, fiskestopp dit. En hetskampanj mot yrkesfisket går som en löpeld. Öns småskaliga fiske utarmas mer och mer. Jag hoppas att sveket mot fisket tar slut någon gång.
Han konstaterade att dioxindebatten går vidare trots att eventuella giftrester konstaterats försvinna vid stekning.
- Och de flesta äter inte rå fisk.
Kustbevakningens övervakande roll fick också en omgång.
- En hel drös med kustbevakare kollar oss, det finns fler kustbevakare än yrkesfiskare på Gotland.
Fiskefrågorspolitikerduo
Jan-Olof Larsson var en av gästerna tillsammans med sin gotländske riksdagskollega Christer Engelhardt som sitter med i den s-fiskegrupp i riksdagen som leds av J-O Larsson. Engelhardt har varit med och skrivit fyra motioner i ämnet till s-kongressen i höst. Bland annat vill han i en av motionerna att partiet diskuterar ställningstagandet i dioxinfrågan.
Jan-Olof Larsson, Kungshamn, menar att det största hotet mot fiskerinäringen är miljöförstöringen.
- Övergödningen av Östersjön har gått för långt och påverkat eko-systemet. Enorma mängder metangas bildas och alla fiskarter är hotade.
Övergödningen och dioxinproblematiken måste lösas via forskning, menade han. Överfiskningen är ett annat problem där J-O Larsson ansåg att fiskeflottan måste anpassas till tillgängliga resurser.
- Kontrollverksamheten kan inte ökas.
J-O Larsson ansåg ändå att fisket har en framtid. Vattenbruk och fisketurism är områden som kan utvecklas när det traditionella fisket minskar i omfattning. Ett konkret förslag till alternativ för öns fiske hade han med sig. Musselodling.
- Musselodling kan bedrivas vid Gotland. Musslorna tar upp närsalter och skulle vara till god hjälp att få bättre vatten i Östersjön.
Och de arter av musslor som kan bli aktuella är inte enbart de som är avsedda för människoföda utan fastmer sådana avsedda för foder eller till och med gödning.
- Där hör ni laxfiskare, konstaterade mötets ordförande Leif Olofsson, och föreföll inte helt övertygad.
Gyllene tillfälle
Johan Modin från Fiskeriverkets kustlaboratorium menade att det är krig mellan forskare-fiskare. Inte minst skiljer sig slutsatser och erfarenheter när det gäller fisktillgången.
- Vi måste öppna en dialog. Fisken i havet varierar hela tiden. Torsken i Östersjön har minskat med en tredjedel sedan 60-talet, i Nordsjön har den minskat mer men det är oftast Östersjön som anförs som exempel.
Östersjön är nu aktuellt som ett av sju områden (Medelhavet är ett annat) där EU beslutat om regionala råd bestående av representanter för bland andra fiskare, forskare, administratörer, miljöfolk. Han informerade också om den lokala förvaltning av fisket som är aktuell för Gotlands vidkommande som ett av sex testområden i landet.
- Hur ska man hushålla med och fördela den resurs man har. Det här är ett gyllene tillfälle för Gotlandsfiskarena att vara med och ta beslut.
Bedrövligt och oanständigt. Det menade Anders Carlberg, Sveriges Fiskares riksförbund, om det drivgarnsförbud som EU beslutat om. Sådant fiske bedrivs efter bland annat lax och torsk och det uttalade syftet med förbudet är att skydda tumlare (en tandvalsart som när den jagar ofta fastnar i drivgarn och drunknar).
Men årsmötets deltagare anade andra motiv i bakgrunden. Ett sådant: hämnd från sydeuropa sedan ett liknande förbud tidigare genomdrivits i Medelhavet. Och i Östersjön finns tumlare i antal endast vid polska och tyska kusterna.
- Jag har inte sett en tumlare i hela mitt liv, framhöll Lasse Broman.
- Jag har fått en, på 50-talet, konstaterade Leif Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!