Mustang med vilda gener född på ön

I går föddes hingstfölet Tribute i Ganthem. Han är det första Mustangföl som fötts i Sverige. Båda föräldrarna är vildfångade.Yngve Åström och Elisabeth "Lillan" Hejdenberg är de stolta ägarna och hela dagen ägnades åt att passa på mor och barn och se till att allt gick bra den första dagen.

Yngve Åström och Elisabeth Hejdenberg i Ganthem är glada ägare till Mustangfölet, Tribute, som föddes i går.

Yngve Åström och Elisabeth Hejdenberg i Ganthem är glada ägare till Mustangfölet, Tribute, som föddes i går.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-05-22 04:00

De trodde inte sina ögon i går morse när de kom ut i hagen och fick se nykomlingen. Det var 20 dagar för tidigt och Yngve Åström och Lillan Hejdenberg hade inte börjat passa Ida-Hoo, som stoet heter, dygnet runt ännu.

- Hon är så duktig. Det är hennes första föl men hon tar hand om honom som om hon aldrig har gjort annat, säger Lillan. Visst är det fantastiskt.

Ida-Hoo är född 2007 och kom till Danmark som föl vid sin mors sida. När Ida-Hoo kom till Ganthem var hon dräktig. Hon är importerad till Danmark från USA och frysmärkningen på hennes hals visar att hon är en Mustang från USA. Så är också hingsten som är far till Tribute. Han heter Stormy och är kvar hemma i Danmark.


Vildfångad hingst
Det började med att Yngve Åström köpte Topper, en vit valack 2009. Han hade varit ledare i den lilla hjord som fångades in i södra Wyoming i USA och han fortsatte att leda flocken i Malmö, dit han först kom. Men han fann sin överman i Lillans röda valack och därefter har han anpassat sig till reglerna i Ganthem.

- Han är otroligt lugn och fin nu, säger Yngve. Om han hade varit hund hade han varit en Labrador. Han lyder på minsta kommando och är den bästa ridhäst man kan tänka sig. Lugn och fin.

Så är också Ida-Hoo, som nyss fött sitt första föl. Hon verkar helt lugn och det verkar som hon gärna vill visa upp sin nyfödde. Hon poserar gärna för fotografen.

- Vi har varit på uppvisning med Topper ett par gånger, bland annat på Jägersro och High Chaparal, säger Yngve. Det är ju lite ovanligt med en vildfångad hingst från USA. Och det är roligt att visa hur snälla de är.

Lillan och Yngve ville köpa ett dräktigt sto men kom hem med två hästar. Förutom Ida-Hoo köpte de också en hingst, tvåårige Vims, från Danmark, som är den enda hingsten i Sverige.

- Vi kunde inte motstå honom, säger Lillan. Vi hoppas få honom godkänd till avel.


Lever i reservat
I början på 1900-talet fanns i USA omkring två miljoner vilda mustanger. De jagades hårt för köttets och skinnets skull och är i dag omkring 10 000 stycken. Idag lever hästarna i skyddade reservat.

- Vi har sett på film och läst hur man jagade hästarna med helikoptrar tills de stöp. Sedan slaktades de och blev till hundmat, säger Yngve Åström. Nu finns det organisationer som jobbar aktivt för att få upp intresset för mustangen som tam häst.


Härdade och vana
De vilda hästarna från USA kan i viss mån jämföras med russen på Lojsta hed. De är härdade och vana att leva sina liv ute i naturen.

- Men i kväll ska vi ta in dem i en box, säger Lillan. Det finns räv här som kan skrämma dem och vi vill inte att det ska hända dem något nu.

Mustang är ingen enhetlig ras utan en blandning av många olika slags hästar. De flesta av dagens mustanger är av varmblodstyp, men det finns även tyngre individer. Mankhöjden varierar mellan 142 och 152 cm, och alla färger förekommer.

De första hästarna kom på 1500-talet med spanjorerna, och senare invandrare har fört med rid- och dragdjur från hemländerna till olika delar av kontinenten. Under århundradenas lopp har hästar rymt eller släppts lösa, och dessa har haft stor betydelse för ett flertal indianstammar. Under 1800-talets sista hälft, då nybyggare nådde de västra delstaterna, steg antalet mustanger kraftigt. I början av 1900-talet uppskattades antalet djur till två miljoner. De blev en svår konkurrent till tamboskapen om betet, varför de sköts eller infångades och såldes till slakt. År 1926 hade populationen halverats. År 1971 antog kongressen The Wild Free-Roaming Horse and Burro Act, en lag som förbjöd sådan verksamhet, och djuren förklarades vara levande symboler för den historiska nybyggarandan. För att hålla antalet djur på en rimlig nivå har man sedan 1973 årligen fångat in och under kontrollerade former adopterat bort över 10 000 hästar. Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om