Mutmålet i rätten för tredje gången
Ska några bilder från fartygsbygget i Kina och ett förhör med en sjöfartsinspektör fria den avlidna rederichefen på Rederi AB Gotland från misstanken om mutbrott?Det hoppas advokat Jonas Reiner, som företräder rederichefens dödsbo.
Det var i maj 2003 som rederichefen och ytterligare en anställd på Rederi AB Gotland åtalades för mutbrott samtidigt som två anställda på Rolls Royce var misstänkta för bestickning i samband med byggen av flera gotlandsfärjor. Efter fyra dagars rättegång valde rederichefen att erkänna det han stod åtalad för inför sittande rätt. Tidigt på morgonen några dagar senare, samma dag som slutpläderingen skulle hållas, tog han sitt liv i häktet och dömdes därför aldrig för mutbrott. Åtalet mot honom avskrevs. Kravet på att pengarna skulle förverkas riktades då till dödsboet. Den delen av rättegången ska nu avgöras.
<span class='mr'>Dödsboet begärde anstånd</span>
Tingsrätten hade från början för avsikt att fortsätta förhandlingarna som rörde kvarstaden direkt, men dödsboet begärde anstånd och har fått det.
Det har dragit ut på tiden. Dödsboets advokat Jonas Reiner vill åberopa ny bevisning för att visa att rederichefen inte begått brottet, förklarade rättens ordförande Göran Lundahl.
Enligt chefsåklagaren Kjell Lilieholm förhalades målet av olika skäl.
Den nya bevisningen är en efterhandskonstruktion som inte är relevant, säger han.
Under fem dagar ska nu Gotlands tingsrätt utreda om rederichefen var skyldig till mutbrott.
Jonas Reiners anser inte att det går att styrka att det var ett mutbrott. Han utgår helt från hovrätten som ansåg att det kunde bevisas att de båda bestickningsåtalade var skyldiga.
Ersättningen var ingen muta i sig. Hovrätten anser att de kom överens om en redierrabatt och då kan rederichefen inte bli fälld för mutbrott, säger han.
Att rederichefen erkände vad som lagts honom till last, anser Jonas Reiner inte heller räcker.
Han säger att han fått pengarna, men jag anser inte att han erkänt mutbrottet, säger han som bland annat har en sjöfartsinspektör som vittne. Bilder från kinabygget används också för att styrka rederichefens oskuld.
Åklagaren Kjell Lilieholm anser att målet drevs korrekt vid första rättegången.
Rederichefen har erkänt att han tagit mutor. Dessutom har han fått pengarna i samband med sin tjänst.
Under alla omständigheter är det mutbrott, säger Kjell Lilieholm.
<span class='mr'>Rättegången tas om</span>
Rättegången tas i stort sett om. En del förhör spelas upp på band. Minst tolv vittnen kommer att höras, bland annat ordföranden för Rederi AB Gotland, Jan-Eric NiIsson och vd:n Jan-Erik Rosengren. Den rederianställde, som dömts till 1,5 års fängelse, ska också höras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!