Mycket av årets skörd är förlorad
Katastrof är ett för starkt ord, men visst har mycket av årets skörd gått förlorad.Det säger Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på hushållningssällskapet.- Vi får nog vänja oss vid torra somrar. Så kanske är det dags att satsa på bevattningsdammar. Det kan vara ett sätt att rädda det gotländska jordbruket, säger han.
Foto: Tommy Söderlund
Klimatförändring
- Vi har tålmodiga bönder på Gotland. De har varit med om det här tidigare, och på något sätt brukar det ordna sig. Men klimatförändringarna gör att det kan bli ännu mer vanligt med torra vårar och somrar framöver. Bevattning är visserligen arbetskrävande, men det är ett arbete som ger en hel del tillbaka.
På 70-talet var det något av en boom när det gäller bevattningsdammar. Sedan dess har inte mycket hänt på området. Men nu kan det åter vara dags att bygga dammar, tycker Göran Qviberg, som arbetat som växtodlingsrådgivare i 25 år.
Usel vårsådd
Vårsådden är usel på de torra markerna, spannmålen växer dåligt och även om det kommer regn nu så kommer det inte att bli några bra skördar i år.
Regn kan minska skadan, men det är naturligtvis i första hand under stråskjutningen, när det växer som mest, som regnet behövs för att ge goda skördar.
- Det beror inte enbart på torkan att det är dåligt. En bidragande orsak är också att vi inte hade någon riktig vinter. Det har gjort att jordarna har packats ihop och det är svårare för grödornas rötter att tränga ned i marken och hitta vatten.
Foderbrist
Torkan ställer också till problem när det gäller foder till djuren.
- Det blir dubbelt problem. Dels är betet dåligt så att man måste börja stödutfodra, dels blir foderskörden dålig så att det kan bli problem i vinter. Kanske tvingas en del bönder slakta en del av sina besättningar till följd av det.
Torkan gör att angreppen av svamp blir mindre. Samtidigt ökar det risken för insektsangrepp. Men ännu har man inte sett mycket av det, enligt Göran Qviberg.
Spara på vattnet
Gotlands kommun gick i går ut på sin hemsida och manade till sparsamhet med vatten.
Vattna sparsamt, duscha kortare tid, byt till ett snålspolande duschmunstycke och tänk på att det går åt upp till 12 000 liter dricksvatten att fylla en trädgårdspool, står det bland annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!