"Mycket ilska, tårar och känslor"
Men Anne Lindlöf är kvinnan som brinner för de fackliga frågorna.- Men jag är jätterädd för att tappa verklighetsförankringen, så jag brukar hälsa på hos mina förra arbetskamrater på nattskiftet på Östersol ibland, säger Anne Lindlöf, ordförande för Kommunals avdelning på Gotland.
Engagerad. Anne Lindlöf har sina rötter i Dalarna, men bor sedan många år på Gotland med man och två barn. Hon tröttnade på bristen på förändring på sitt arbete inom äldreomsorgen, valde att ta tjänstledigt för att först plugga till undersköterska - sedan blev hon Kommunals ordförande på Gotland och är fortfarande tjänstledig.
Foto: Krister Nordin
Det slutade med att inte en enda sades upp.
- Min förhoppning är att det ska gå likadant nu, säger Anne Lindlöf om det hundratal varsel som nu har lagts, denna gång inom skolan och barnomsorgen.
Det är onsdag före påskhelgen när GT träffar Anne Lindlöf på Visby flygplats. Hon har precis återkommit till Gotland efter en två dagars vistelse i Stockholm, där hon spenderar många långa dagar i sitt arbete som Kommunals ordförande.
- I år kommer jag nog upp i nästan 100 resdagar totalt, säger hon efter att ha hämtat ut sin väska från bagagebandet.
Vara med familjen
På flygplatsen väntar också maken Tony och tioåriga dottern Linda på Anne Lindlöf, som passat på att ta ledigt en del i påsk för att kunna vara hemma, vara ledig - och viktigast av allt, vara med familjen.
För annars är det minst sagt fullt upp för Anne Lindlöf.
Så pass att de mest normala vardagssysslor ibland kan te sig riktigt spännande.
- Vanliga, skittråkiga vardagsgrejer som att hänga tvätt eller stryka är inte lika tråkiga längre. Bara jag får vara hemma så har jag inget emot dem, säger Anne Lindlöf.
- Till en viss gräns förstås, tillägger hon och skrattar.
Oroliga medlemmar
Hennes jobb på Gotland består i nuläget till stor del av samtal med oroliga medlemmar. Personer som jobbar inom skolan och barnomsorgen och som undrar hur det blir, vilka som kommer att bli tvungna att lämna sina jobb, hur det blir för dem som är kvar.
- Det är mycket ilska, tårar, känslor. Inte bara bland dem som kanske varslas, utan också bland dem som blir kvar. För oss är det lika viktigt att ta hand om dem, resonerar ordföranden.
Hon har snart ett år bakom sig som ordförande, men desto längre som fackligt aktiv. Hennes fackliga bana började tidigt under 2003 på äldreboendet Östersol - där hon fortfarande har en anställning som hon är tjänstledig från under ordförandeskapet.
- Jag blev uppringd och tillfrågad om jag ville engagera mig fackligt - jag hade väl klagat för mycket på arbetsmiljön, säger hon med ett skratt.
- Min första tanke var att jobba heltid med fackliga frågor ett tag och sedan gå tillbaka till arbetet. Men jag har ännu inte gått tillbaka...
Det fackliga engagemanget har smittat av sig även på hennes fritid. Intresset för att läsa böcker har nämligen växt, från att läsa mest deckare till att läsa även facklitteratur.
- Jag läser mycket om arbetsrätt och juridik, bara för att det är kul. Jag ville bli advokat eller jurist en gång i tiden, men det blev aldrig så, berättar hon.
Det är dock inte bara arbete och fackliga frågor som upptar Anne Lindlöfs tid.
Hon har också konstnärliga talanger.
- Jag skriver dikter, väldigt ofta. Och jag har gjort det i säkert femton, tjugo år. Det är min terapi; jag skriver om det jag varit med om, om saker jag känner och upplever. Om allt ifrån glädje till förtvivlan.
Tanken på att ge ut alstren i bokform har slagit henne. Men hon har också slagit tanken ifrån sig. Ett tag till.
- Man är ju lite självkritisk. Inte kan väl någon vilja läsa om vad jag känner? frågar hon sig med ett leende.
- Jag får väl ge ut dem som en bilaga till mitt livs memoarer en dag...
Anne Lindlöf har också spelat teater, och hon gillar att sjunga.
- Men jag sjunger hellre än bra, om man frågar andra.
Fram till för tre år sedan var hon aktiv i ett teatersällskap, men de fackliga åtagandena har tagit överhanden, och nu finns helt enkelt inte tiden.
- Teater är annars det bästa sättet att leva ut ordentligt, att få spela apa.
Stockholmsresorna
När GT får en pratstund med Anne Lindlöf har hon varit i Stockholm för att diskutera för- och nackdelar med att slå ihop Kommunal på Gotland, Kommunal i Stockholm och Kommunal i Uppsala till ett enda stort Kommunal-distrikt - en fråga som föranlett ett otal Stockholmsresor på senare tid.
Just resorna är en av alla de aktiviteter som följde med ordförandeskapet och som hon inte hade full koll på när hon tackade ja till att bli ordförande.
Om du hade vetat då, för ett år sedan, hur mycket jobb och hur mycket resor som skulle ingå i jobbet... hade du tackat ja då?
Anne Lindlöf funderar en kort stund, lutar sig tillbaka i stolen, lyfter blicken.
Och konstaterar:
- Nej. Nej, det hade jag inte. Jag hade inte tagit det här jobbet om jag vetat hur mycket jobb det faktiskt är.
Därmed inte sagt att Anne Lindlöf inte gillar sitt uppdrag som Kommunals ordförande. För det gör hon.
Även under alla dagar på resande fot, borta från familjen i Ala.
- Men just nu skulle jag hemskt gärna vilja vara på Gotland sju dagar i veckan, säger hon, med anledning inte bara av att hon vill vara med familjen utan också av den intensiva tid som råder på ön inom Kommunal.
Närmast handlar det om att minimera antalet personer som ska sägas upp inom BUF. Målet är tydligt: noll.
Om den målsättningen slår in återstår att se.
Klart är i alla fall att Anne Lindlöf kommer att fortsätta kämpa för att det ska bli just så.
Namn: Anne Lindlöf.
Ålder: 36 år.
Familj: maken Tony, barnen Linda, 10, och Fredrik, 15.
Bor: i Ala.
Ålder: 36 år.
Familj: maken Tony, barnen Linda, 10, och Fredrik, 15.
Bor: i Ala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!