"Mycket liten sannolikhet att det är galna-kosjukan"

Frågan många ställer sig i dag är förstås: kan jag ha ätit av galna kosjukesmittat kött?
Kurt Hallbom på slakteriet i Visby kan ge lugnande besked:
­ Inget kött från kon som visade svaga, positiva tecken på BSE, har lämnat slakteriet. Kött från djur som kan ha haft kontakt med den aktuella kon, har spärrats och har inte nått butikerna.
Inget kött från det här djuret har nått butik eller därmed någon konsument.
­ Hela kroppen från den aktuella kon är destruerad.
I slutet av nästa vecka är en ny analys klar som ska ge definitivt besked om Gotland och Sverige har fått ett första fall av galna ko-sjukan eller om det åter handlar om ett falskt larm.

Gotland2002-01-25 04:00

Kurt Hallbom säger att sannolikheten för att det skulle vara ett BSE-fall, är mycket liten.
­ Det har tagit 30000 BSE-prover i Sverige.
­ Tio av dessa har vid en första analys, visat tecken på att det kunde handla om smittade djur. Samtliga de tio misstänkta fallen har kunnat avskrivas och gårdarna friskförklaras efter den andra provomgången.
<span class=MR>Slakteriet agerade</span>
Det var i onsdags klockan tio som larmet kom från Sva, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.
Kurt Hallbom på Swedish meats blev informerad så fort svaret från snabbtestet var klart. På slakteriet vidtog man omedelbart de åtgärder som måste göras och som följer ett uppgjort schema.
Avsikten är att snarast möjligt isolera kött från djur som kan ha varit i kontakt med djur från den misstänkt smittade gården.
I måndags levererade fyra djur från gården på södra Gotland.
Inget av det köttet har nått ut till butikerna.
­ Rutinerna bygger för vår del på att vi tar slumpmässiga prover på djur som är äldre än 30 månader.
­ Vi tar prov på kropparna från vart femtonde djur.
­ Den här dagen var det tre djur som vi tog prover från och ett av dessa, visade alltså svaga tecken på BSE-smitta, fortsätter Kurt Hallbom.
<span class=MR>Inte nå till butik</span>
När man hade valt ut de tre djurkropparna och proverna tagits, förvarades kropparna isolerat från all annan kötthantering inne på slakteriet.
Detta för att man ska vara helt säker på att eventuellt smittat kött inte ska nå ut i styckning, paketering och vidare i kedjan fram till butik och konsument.
Alla yngre djur passerar slakteriet utan provtagning, helt enligt Jordbruksverkets regler.
Proverna som tas är vävnadsprover och bland annat från hjärnan och ryggmärgen.
<span class=MR>Snabbtest och analys</span>
På Sva gör man först ett snabbtest och går sedan vidare med en analys som tar cirka en vecka. Men också snabbanalysen är i sig en mycket känslig testmetod och varje gång man misstänker smitta, måste larmet gå till Jordbruksverket, till slakteriet, till länsveterinär och inte minst, till den berörda gården.
Kurt Hallbom säger att man omedelbart destruerade allt från den misstänkt smittade kroppen och att man alltså spärrade annat kött från djur som kan ha haft kontakt med den aktuella kon.
­ Det är viktigt från konsumentsynpunkt att vi kan garantera att det kött som nu finns i butik inte kommer från djur som kan ha haft kontakt med den aktuella misstänkta BSE-smittade kon.
<span class=MR>Spärrat hos grossist</span>
Kött som från djur som slaktades och styckades i måndags och som redan skickats i väg till grossist för vidare leverans ut till butikerna, har inte förstörts.
De partierna har i stället spärrats och ligger kvar i konsumentförpackningar och kartonger i grossistlagrets kylrum i väntan på det slutliga provsvaret.
Om nästa analys visar att kon var frisk, hävs spärrarna och köttet kommer att säljas som vanligt.
­ Vi kollar också om den aktuella gården har lämnat mer kött nyligen. I den kontrollen går vi fem veckor tillbaka i tiden. Inga djur från den misstänkt smittade gården har dock levererats inom den fem-veckorsgränsen.
Men självklart kan det vara så att det köttet redan är uppätet.
BSE är en sjukdom som angriper kornas hjärnor och nervsystem.
Misstanken finns att sjukdomen sprids via foder som innehåller köttmjöl.
Människor som äter av BSE-smittat kött, kan utveckla sjukdomen Creutzfeldt Jakobs sjukdom, en dödlig sjukdom som i likhet med bse, angriper nervsystemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om