Mycket om Muramaris i brevberättelse om paret Roosval

Gotland2003-12-17 04:00
Den unge konsthistorikern och överklasskvinnan. Johnny Roosval och Ellen Hallwyl-de Maré. En gift kvinna som överger man och barn för sin nya kärlek. Åter presenteras vinklar på detta klassiska möte med tung Gotlandsanknytning i bokform.
Så sker i "Som berusad av din närhet" av Lena Wisaeus (Carlsson bokförlag).
Ett möte i Berlin 1898 då han var 21 och hon 32 år som kom att bli starkt livsavgörande för båda. Ellen förvandlades från dekorativ societetshustru till självständig och mångkunnig konstnär och yrkeskvinna. Johnny gjorde parallellt en lysande akademisk karriär.
Lena Wisaeus, (fil. kand. i ltteraturhistoria, frilansjournalist, bosatt i Stockholm) bygger i första hand sin framställning på efterlämnade brev i kronologisk ordning, i synnerhet Ellens till Johnny, brev som hittills till stor del varit opublicerade. (Boktiteln är förstås ett direkt citat ur denna korrespondens).
Därigenom skildras också historien främst ur hennes synvinkel. Johnny Roosval hamnar något i skymundan. Något som bidrar till att boken därmed främst ger en skildring av ett ovanligt kvinnoöde under det svenska 1900-talet.
Författaren påpekar själv att hon inte gjort någon fullständig skildring av de bådas liv utan snarare punktvisa nedslag i deras tillvaro.
Breven utgör underlag för historien och de återges inte ordagrant utan från dessa plockas citat som läggs in i den löpande texten varigenom materialet blir lättare att tillgodogöra sig än om de publicerats in extenso.
<span class=MR>Gotlandsintresse</span>
Ett kapitel är av särskilt Gotlandsintresse då det ägnas helt åt parets vistelser på Gotland och skapandet av den spektakulära sommarbostadenMuramaris, härden vid havet, ett namn som man bestämde sig för redan på planeringsstadiet.
Eller som Ellen beskriver Muramaris; "Ett hem helgat åt hvila och arbete, konst och forskning, inbördes samlif och enskild kontemplation, åt djup stillhet och åt kroppens och själens hälsa".
Paret hade under flera år under 1910-talet hyrt sommarhus på olika håll på ön och bestämde sig för att satsa på ett eget. 1915 inköptes för 5 500 kronor det ca 30 hektar stora landområdet mot havet, fem kilometer norr om Visby.
Att bygga det insynsskyddade huset och anlägga trädgården gick på 25-30 000 kronor, pengar som togs från Ellens konto. Muramaris blev en stilblandning av italiensk renässansvilla, traditionell gotländsk gård och medeltida klosterträdgård.
Takhällarna utgörs av gotländsk sandsten som hämtades från en då hundra år gammal gård i Vamlingbo. Niohåls golfbana, tennisbana, båthus, laxtrappa och tehuset/lusthuset Miramare hörde till det som ingick. 1917 flyttade paret in.
<span class=MR>Ståndsmässigt</span>
Ellen smyckade också ut huset och omgivningen med sin konst. Inte minst utomhusstatyerna väckte intresse. I ett hörn av trädgården vid hennes ateljé, kattgården, återfinns exempelvis den mäktiga sandstensstatyn av favoritkatten, Semiramis.
Grannskapet var ståndsmässigt. På Brucebo bodde konstnärsparet Carolina Benedicks Bruce och William Blair Bruce och på Lullyhill residerade Carl E Ekman, Gotlandskungen kallad.
Ett societetsliv av rang kombinerades under några decennier med parets konstnärliga arbete. Johnny var förutom professor också en flitig skribent och förteckningen över hans arbeten omfattar ca 900 titlar.
Ellen avled 1952 och begravdes i Väskinde. Johnny Roosval gifte året därpå om sig med Agneta Lindén, den sjuksköterska som skött om Ellen den sista tiden, och de bosatte sig permanent på Muramaris. Johnny avled 1965 och ligger begravd i familjegraven i Kalmar.
Ett kapitel som bara det gör boken värd en läsning.
Volymen kompletteras av fotografier, dåtida person- och miljöbilder blandade med foton av Ellen von Hallwyls konstverk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om