Efter vecka 29 och 30, som var sommarens största besöksveckor med över 70 000 fler personer på ön än de som räknas som fastboende, så har siffrorna sakta med säkert sjunkit. Under vecka 32 var nettot, alltså antalet besökare som kommer till Gotland jämfört med antalet gotlänningar som lämnar ön, 42 800 personer, och under förra veckan sjönk den siffran till omkring 22 000. När Destination Gotland blickar fram emot vecka 34 så räknar man i dagsläget med att knappt 16 000 personer utöver de fastboende kommer att befinna sig på ön.
– Det är 30 procent lägre än förra veckan, men nästan dubbelt så mycket som motsvarande siffra för år 2019, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.
Han berättar att anledningen till att siffran är såpass mycket högre än för samma vecka för två år sedan inte bara ligger i att fler väljer att resa till Gotland.
– Det handlar minst lika mycket om att gotlänningarna väljer att resa mindre. Hittills i år har gotlänningarna rest 40 procent mindre jämfört med 2019.
Även om antalet besökare som sagt sjunker för de kommande veckorna så ser bokningsläget för resten av augusti och hela september väldigt bra ut jämfört med tidigare år, och hela sommaren 2021 ser i dagsläget ut att slå rekord i antal besökare.
– Vi ligger redan nu på ungefär samma nivåer som det tidigare rekordåret 2019, och augusti ser fantastiskt bra ut, så mycket pekar på att det här blir vår bästa sommar någonsin sett till antal besökare, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring, GFB.
Hon berättar att det under juni och juli är ungefär 330 000 personer som besökt Gotland, detta baserat på hur många som rest med båt och flyg. Siffrorna ska dock tas med en nypa salt då det inte går att se vilka som är gotlänningar eller inte av dem som rest med flyg, samt att kryssningsturisterna ännu inte räknats in i statistiken.
– De siffrorna ska sammanställas när augusti är slut, så då kommer vi få en bättre överblick på hur många besökare ön har haft.
Frida Ganshed säger att en rekordsommar var precis vad besöksnäringen behövde efter 1,5 år med en coronapandemi som varit slitsam för många.
– Det var ju precis det här man hade drömt om och som många verkligen behövde. Samtidigt är alla som jobbar inom besöksnäringen väldigt trötta. Dels har de haft den psykiska påfrestningen som pandemin har inneburit i 1,5 år, och nu har även den fysiska påfrestningen kommit efter sommaren, säger hon, och tillägger:
– Sammantaget så är vi jätteglada, nöjda och trötta.
Under sommaren har det framförts åsikter, främst bland de fastboende gotlänningarna, att det periodvis varit för mycket folk på ön. Frida Ganshed säger att det är en återkommande diskussion som hon har full förståelse för.
– Ja, det är många människor vars vardag och boendesituation påverkas, och jag tycker synd om dem som bor mitt i stöket som ibland uppstår. Jag tror dock mer på att sprida ut besökarna över ön på ett bättre sätt, samt även sprida ut dem över året, än att försöka stoppa turisterna från att komma hit.
Vad finns det för lösningar för att göra både gotlänningar och besökare nöjda?
– I mångt och mycket handlar det om dialog. Dels måste vi ha en dialog med näringsidkarna, men även med berörda myndigheter för att diskutera hur tillsynen går till.