Mycket publik hos Gotlands Gille i Stockholm
Foto:
280 personer, varav en del fick nöja sig med ståplats. Till yttermera visso hade man fått tacka nej till nära tvåhundra personer som inte fick plats.
Gotlands Gille och Gotlands kommun hade inbjudit till "Samråd om Vision Gotland 2025". En inbjudan som riktade sig till de som är sommargotlänningar, funderar på att flytta till Gotland, driver eller funderar på att driva näringsverksamhet på Gotland eller är allmänt intresserade av Gotlands utveckling och är bosatta på fastlandet.
Kommunalrådet
Av inbjudan framgick att Gotlands kommun skulle delta med kommunalrådet Eva Nypelius, regiondirektören Bo Dahllöf samt Lena Thalin, projektledare för "Vision Gotland 2025". Tommy Wahlgren, ett av Gotlands mest kända ansikten, skulle vara moderator.
I panelen satt också Inger von Corswant, osttillverkare och bonde, Stafva gård, Odd Norman, köttproducent, Ejmunds gård, Gunilla Dafour, flygplatschef, Visby flygplats, Pigge Werkelin, entreprenör och egen företagare i besöksnäringen, samt Ann Lindgren, sommargotlänning, journalist och författare.
Efter en inledning av ordföranden i Gotlands Gille samt kommunalrådet Eva Nypelius drog moderator, Tommy Wahlgren igång diskussionen. Han började med att fråga panelen om vad de trodde att de gjorde om 18 år d.v.s. år 2025. Gunilla Dafour såg framför sig att man från Visby flygplats flög till hundratalet destinationer eller till och med fler än så. Pigge Werkelin rev ner applåder när han skämtsamt konstaterade att han nog övningskörde med sin dotter då.
Över 65 år
En central fråga som redan i inledningen togs upp av Eva Nypelius handlar om befolknings-tillväxten på ön. Hon fastställde att en målsättning som kommunen har är att inom ramen för visionen nå upp till en befolkningsmängd på 65000 invånare.
Bakgrunden är bland annat den, att inom de närmaste åren kommer en större andel av befolkningen att vara över 65 år. Samtidigt är trenden att det dröjer allt längre innan de unga etablerar sig på arbetsmarknaden.
Antalet arbetande personer som skapar skatteintäkter kommer därmed att vara alltför få. Den frågan låg som en slags resonansbotten under hela diskussionen.
Hur få flera människor att flytta till Gotland? Hur skapa tillväxt så att folk lockas till Gotland? Hur få fler entreprenörer att lockas till ön? Fick man då några svar?
Svaret är att åtskilliga idéer och synpunkter kom fram från såväl panel som auditorium. En del kända sedan tidigare men också en del nya tankar. Här ett axplock:
Bygg attraktivt så att vi lockar folk att bosätta sig på Gotland. Bostäder med havsutsikt som inte nödvändigtvis måste stå på strandkanten. Gotland har 82 mil kust nog skulle man kunna avsätta en liten del till den sortens boende.
Det finns en attityd i Gotlands kommun som är förödande för det goda entreprenörsskapet. Den attityden måste bort. Gotland behöver fler entreprenörer.
Jantelagen
Kommunens hemsida måste bli bättre.
Turisterna åker till Gotland för att det ser ut som det gör. Bygg inte sönder det - plasta inte till det.
Vi måste akta oss för att romantisera om Gotland. Det kan faktiskt vara svårt att komma in i och bli accepterad i det gotländska samhället.
Jantelagen är stark på Gotland. Många har goda idéer men vågar inte..
Gotland är ett nav i Östersjön det betyder att våra framtida marknader finns runtom Östersjön.
Förr gick vår sjötrafik till länder runt om Östersjön. Nu är det bara Nynäshamn, Oskarshamn och Öland som gäller? Varför inte få igång trafik till dessa länder?
Varför inte satsa på medicinsk turism. Den går idag i stor utsträckning till de baltiska länderna, varför inte till Gotland.
Olika förvaltningar och enheter inom Gotlands kommun motarbetar varandra ibland när ett ärende skall behandlas. Skaffa en "Problem manager" som gör någonting åt detta.
Efter tre timmar kunde Tommy Wahlgren avsluta diskussionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!