Myggen en fara för djuren – här är veterinärens råd

Flera arter myggor plågar just nu både människor och djur. Att ha extra uppsikt över betande djur är veterinärens råd.

Myggor plågar just nu både människor och djur på Gotland. Stora antal kan stressa betande djur, som därför kan behöva extra uppsikt.

Myggor plågar just nu både människor och djur på Gotland. Stora antal kan stressa betande djur, som därför kan behöva extra uppsikt.

Foto:

Gotland2024-05-29 20:10

Mygginvasionen påverkar just nu både djur och människor på ön. Det är flera arter stickmyggor, mer eller mindre aggressiva, som kläckts samtidigt.

Orsaken är den blöta våren, med översvämningar följt av en lång period av ihållande värme, som får miljarder ägg att kläckas. Äggen kan ha väntat flera år i jorden på rätt förutsättningar. Upp till fem år, enligt Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

undefined
Myggor plågar just nu både människor och djur på Gotland. Stora antal kan stressa betande djur, som därför kan behöva extra uppsikt.

Svidknott, en mindre art av mygga, kan i stora mängder orsaka dödsfall hos boskapsdjur. När de börjar suga blod sprutar de in ett gift i djuret. I Östergötland har flera kor dött under våren efter att de blivit bitna av knott, rapporterar Corren. Dödsorsaken är dock inte bekräftad.

– Jag släppte ut två dräktiga kvigor på ett bete i en hage på lördagen och på måndagen hittade jag en av dem död. Jag åkte och hämtade en annan ko som sällskap till den ensamma kvigan. På eftermiddagen var även den död, säger lantbrukaren Håkan Svensson till tidningen.

undefined
Myggor har en förkärlek till fuktiga områden, men arter som kustmyggan trivs även på betade strandängar.

Även på Gotland är betande djur utsatta, stressade av mängder av svärmande myggor. Områden som tidigare under våren stått under vatten kan vara extra utsatta.

– Det är mycket myggor när jag varit utomhus hemmavid på kvällarna, säger Sophia Mourath, veterinär hos distriktsveterinärerna i Roma.

Lagen kräver regelbunden tillsyn av djuren, i svåra myggtider bör man vara extra vaksam menar hon.

– Absolut, det är vårat ansvar att de inte ska behöva gå runt och må dåligt. Sunt förnuft gäller, vad hade vi själva stått ut med?

undefined
Myggbett svider och kliar, giftet från svidknott kan faktiskt ta livet av boskapsdjur.

Råden, om myggplågan blir för påfrestande, är att faktiskt ta in djuren inomhus. Risken finns annars att djur kan bli skrämda, och skena av stress.

– Hästar kan snubbla och göra sig illa, att hästar skadar sig i hagen händer. Stress under länge tid kan i sig vara farligt, eftersom det kan sätta ner djurens motståndskraft mot annat, säger Sophia Mourath och berättar om förebyggande åtgärder.

Ett täcke kan till viss del skydda hästen, dessutom finns salvor som kan lindra plågan av myggor.

– Till hästar finns en receptfri salva som innehåller tjära som man kan smeta på. Tjära är ett husmorsknep, citron har jag också hört ska vara obehagligt för mygg, säger hon.

En annan variant kan vara att testa ett preparat avsett för flugor, men vissa av dem kräver recept från veterinär, berättar Sophia Mourath.

– Ha uppsikt över djuren, om du tycker att de verkar stressade så ta in dem, är hennes råd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!