Kemister vid Riksantikvarieämbetet i Visby kan bistå Region Gotland med lokalt tillverkad handsprit.
– Vi hade ett första samtal i torsdags. Vi håller på att utreda förutsättningarna, säger Stefan Nilsson, enhetschef för kulturarvslaboratoriet.
Till vardags arbetar personalen med forskning och utveckling mot muséer, arkiv och andra, bland annat med hur museiföremål ska bevaras och stå emot risker som ljus, ljud och fukt.
– En utmaning för att åstadkomma all den här handspriten är att ha ingredienserna. Vi utgår från de etablerade formler som finns, det är inte avancerat, säger Stefan Nilsson.
Även Gotland whisky i Roma har haft frågan uppe på ett styrelsemöte om att tillverka handsprit.
– Vi har inte den tekniska utrustningen. För att göra handsprit måste man komma upp i 96 procent för att den ska bli kemiskt ren, säger Björn Pettersson.
En annan gotländsk sprittillverkare som däremot har tekniken är Gute vingård i Hablingbo. Lauri Pappinen har sålt företaget men jobbar kvar som konsult.
– Vi skulle kunna tillverka handsprit och jag har fått ett par förfrågningar. Bland annat en från utlandet och det var horribla volymer, tonvis med handsprit, säger Lauri Pappinen och berättar att den utländska kunden kontaktade producenter i hela världen eftersom handsprit har blivit en global bristvara.
Gute vingård skulle kunna ställa om, men det handlar i så fall om att få tag på både råvara och förpackningar, och man avvaktar.
– Just nu finns det inga beslut, säger Lauri Pappinen.