Landets länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att planera för eventuella nya utbrott av covid-19. Rapporten bygger på Folkhälsomyndighetens tre scenarier för hur smittan kan komma att utvecklas framöver, vilket GA tidigare skrivit om. I ett scenario ligger smittspridningen kvar på dagens nivå och smittan minskar successivt under det närmaste året. I de andra scenarierna räknar man med att smittspridningen är som minst just nu och att den kommer att öka.
– En gemensam utmaning för alla tre är att kunna vara robusta och växla upp och ner utifrån aktuellt läge. Skulle scenario tre slå in och smittan finns kvar till nästa höst ställer det stora krav på samhället. Inte minst på sjukvården men även på andra aktörer som näringslivet, som kommer få det otroligt tufft, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör på länsstyrelsen, och tillägger:
– Man ska ta höjd för det värsta och hoppas på det bästa.
Under tiden som gått sedan coronapandemin drabbade Sverige och Gotland har länsstyrelsen lärt sig en hel del som kommer att vara till nytta i framtiden.
– I snart sju månader har vi fått öva oss vilket har gett oss goda förutsättningar att ännu snabbare kunna hantera en samhällskris nästa gång.
Vilka lärdomar har ni fått hittills?
– Att krishanteringssystemet vi har i Sverige inte är rustat för det värsta. Tydliga exempel på det var bristen på skyddsutrustning och när vi nästan från en dag till en annan förlorade alla flygtransporter till ön, säger Kicki Scheller.
Hon listar några av de saker som är viktigast för att hantera eventuella fortsatta coronautbrott: flexibilitet i samarbetet med övriga aktörer på Gotland, att hålla koll på långsiktiga konsekvenser som pandemin kan ge på exempelvis befolkningens ohälsa och en fortsatt tydlig kommunikation.
– Vi anser att det måste fram ett nytt budskap, som kanske riktar sig till olika målgrupper. Vad säger vi till ungdomar som börjar skolan, till riskgrupper som sitter isolerade och till unga vuxna som verkar vara de som blir mest smittade?
Även om Folkhälsomyndighetens mörkaste scenario skulle slå in, att pandemin fortsätter ett år framöver, är Kicki Scheller övertygad om att vi är rustade för det.
– Vi kommer att klara av det. Vi har goda erfarenheter av samverkan. Det kommer att innebära utmaningar men jag känner mig lugn och trygg över att vi kommer att fixa det.