Myndigheter diskuterade nya samarbetsformer

En manifestation för mer samarbete mellan Tullverket, Kustbevakningen, länsstyrelsen och polisen. Så betraktade respektive ledningar tisdagens möte på Gotland.

Gotland2006-08-16 06:00
Landshövding Marianne Samuelsson, som var värd för mötet, tyckte bland annat det var angeläget att diskutera tull- och gränsfrågor eftersom Tullverket ju lämnade Gotland för några år sedan.
I mötet deltog bland andra generaldirektörerna Christina Salomonson, Kustbevakningen, Karin Starrin, Tullverket, samt chefen för Kustbevakningens östra region Kjell Larsson.
Förmiddagen ägnades åt besök på Kustbevakningens station i Slite, en av landets större kuststationer. Ledningen för Tullverket och länsstyrelsen fick en sjötur med en av kustbevakningens båtar medan Christian Salomonson besökte stationens personal.
- Ett av våra två nya stora fartyg kommer att stationeras i Slite från och med 2008, sade hon vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen. Ett fartyg med stor bogsermöjligheter liksom oljeupptagningsförmåga.
Hon nämnde också om det nya miljöskyddsfartyget som kommer till Slite om cirka fyra år. Båda de nya fartygen har presenterats i GT .
I och med större fartyg kommer också personalen i Slite att utökas. I dag arbetar 34 personer där, mest som besättning pånuvarande bevakningsbåtar. Framöver blir det betydande utökning av personalen.

Viktigt samarbete
Christina Salomonson kom också in på det viktiga samarbetet med Tullverket, polisen och länsstyrelsen.
- Vi är helt beroende av Kustbevakningen, sade generaldirektör Karin Starrin på Tullverket. Förutom att klara av det legala varuflödet behöver vi samarbete för att förhindra illegala flöden. Vi måste inrikta oss på att stoppa brottsligheten redan hos källan och dess kurirer, inte bara när varorna kommer till användarna.
Kjell Larsson är chef för Kustbevakningens östra region dit Gotland hör.
- Redan före dagens möte har vi bestämt att vi framöver skall göra fastare gemensamma handlingsplaner och dessa skall sättas i verket nästa år, ssade han.

2 000 fartyg per dygn
Marianne Samuelsson betonade det viktiga med att rutinerna i samarbetet fungerar inte minst i gränsarbetet österut.
- Vi har som bekant tydliga direktiv att jobba med "Navet i havet", sade hon och nämnde eventuellt nya transportlinjer som kan komma att starta med satsning på Slite.
I gotländska farvatten är varje dygn cirka 2 000 fartyg igång och det kräver enligt Marianne Samuelsson hög beredskap.
Under eftermiddagen fick gästerna presentation av gotländska Gotsam-projektet, där länsstyrelsen, Kustbevakning och polis deltar och där även tullen var med när den ännu hade fast personal här.
Christina Salomonson deltar även vid seminarieum på onsdagen i och med den kommande Östersjökonferensen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om