Myndigheter står enade mot Cementa

Förhandlingen om fortsatt kalkbrytning är inledd. Cementa ser redan ut att ha en tuff strid framför sig. Staten står enad i sitt nej.

Fred Grönwall och Cementa ser ut att ha en tuff process framför sig.

Fred Grönwall och Cementa ser ut att ha en tuff process framför sig.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-09-30 16:25

Cementas ansökan gäller fortsatt och utökad stenbrytning vid File hajdar och Västra brottet, väster om Slite, i ytterligare 20 år.

Det handlar om maximalt 3,8 miljoner ton sten per år.

Mark- och miljödomstolen inledde förhandlingen på måndagen i en temporär rättssal i Visby. I ett hörn satt rättens representanter och i ett annat hade Cementa samlat sina trupper. Framför dem satt statens berörda myndigheter tillsammans med övriga motparter och bakom dessa ett antal åhörare.

Cementas vd Magnus Ohlsson var på plats, men det var Slites fabrikschef Fred Grönwall som höll bolagets första längre anförande, om verksamheten i stort.

Och han skrädde inte orden.

– Slitefabriken är en grundbult i det svenska samhällsbyggandet och det sökta tillståndet är avgörande för vår fortsatta verksamhet i Slite, sade Fred Grönwall.

Men redan innan han hade tagit till orda stod det klart att Cementa står inför en utmanande process.

Rätten inledde nämligen med att låta de närvarande klargöra sin inställning – och staten ser ut att stå enad i sitt nej. Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt Sveriges geologiska undersökning turades om att underkänna Cementas ansökan. Utöver dessa yrkar även Naturskyddsföreningen, Botaniska föreningen, Urbergsgruppen och flera privata markägare på ett avslag.

Förhandlingen ska pågå till och med fredag. Själva domen lär dock dröja längre än så – och sedan är överklaganden att vänta, troligen oavsett utslag.

Cementas fabrik och kalkbrott.
Cementas fabrik och kalkbrott.
Karta: Cementa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!