Besked om reservhamn kan komma till våren

Trafikverket anser att det finns behov av en reservhamn för färjetrafiken. Trots det saknas pengar till en sådan i förslaget till infrastruktursatsningar 2022–2033.

Behovet av en reservhamn har påtalats av både länsstyrelsen och Region Gotland. Någon sådan finns dock inte med i Trafikverkets planering för 2022–2033.

Behovet av en reservhamn har påtalats av både länsstyrelsen och Region Gotland. Någon sådan finns dock inte med i Trafikverkets planering för 2022–2033.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-12-01 16:00

– Vi har börjat att titta på vad Trafikverket kan göra, men det finns en del oklarheter som måste redas ut. En reservhamn kan vara en del av det civila försvaret, och till det finns ett nytt statligt anslag. Vi behöver reda ut vem finansierar en sådan satsning, säger Helena Sundberg, som är regiondirektör för Trafikverket Stockholm-Gotland.

Helena Sundberg räknar med att ett förslag till hur en satsning kan genomföras ska vara klart i vår. I sina remissvar om den nationella infrastrukturplanen har både länsstyrelsen och Region Gotland påtalat behovet av en reservhamn.

undefined
Behovet av en reservhamn har påtalats av både länsstyrelsen och Region Gotland. Någon sådan finns dock inte med i Trafikverkets planering för 2022–2033.

När Trafikverket under tisdagen presenterade satsningarna 2022–2033 för Stockholm-Gotland handlade det mesta om Stockholmsområdet. Storstaden har vuxit kraftigt, och av en mängd utpekade satsningar finns alla utom en i Stockholms län. 

Det enda angivna projektet för Gotland gäller att förbättra vattenskyddet längs väg 143 och väg 147 vid utfarterna från Visby. Arbetet har redan kommit så långt att samråd om åtgärder inletts. Mycket arbete återstår efter det, och bedömningen är att efter två års byggtid kan arbetet vara klart under 2026.

Det kan tillkomma andra satsningar på Gotland. Det sker då genom tilldelning av de pengar som avsatts i olika potter för hela landet. För cykelåtgärder finns 1,7 miljarder kronor avsatt. Till stadsmiljöavtal finns nio miljarder kronor. Från den potten har Region Gotland tidigare fått pengar för att bygga cykelväg på Visborg.

Gotland har gott om enskilda vägar. Till dem finns en pott om 14 miljarder kronor fram till 2033. Det finns även tolv miljarder kronor avsatt för trafiksäkerhetshöjande åtgärder.

undefined
Den enda utpekade satsningen i den nationella infrastrukturplanen är förbättring av vattenskyddet längs länsvägarna 143 och 147 (de rödmarkerade sträckorna).

Till länsplanen, som Region Gotland upprättar, finns 250 miljoner kronor avsatt för perioden 2022– 2033. Nuvarande länsplan, som gäller 2018–2029, omfattar 224 miljoner kronor. Med den har bland annat cykelleden Västergarn–Klintehamn finansierats.

Totalt omfattar den nationella planen satsningar för 799 miljarder kronor. Fokus ligger på järnvägen och nya stambanor. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon konstaterar att de 197 miljarder kronor som avsatts för underhåll av vägar inte räcker för att upprätthålla nuvarande standard:

− Trots ökade medel är de inte tillräckliga för att vända den negativa tillståndsutvecklingen på vägnätet. Långsiktigt kommer detta att leda till ökande underhållskostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!