19.57 på fredagskvällen larmades polis och räddningstjänst om en trafikolycka några kilometer norr om Nynäshamn. Bara en kort bit efter att riksvägen går över från motorväg till vanlig landsväg – med ett körfält i vardera riktning – frontalkrockade två personbilar. Polisen uppgav kort därefter att det troligen var en misslyckad omkörning som orsakade krocken.
En 26-årig man och en 49-årig kvinna avled direkt på platsen. Mannen var passagerare i en bil som kördes av en 23-årig kvinna, som fördes till sjukhus med helikopter. Hon misstänks nu för grov vårdslöshet i trafik och grovt vållande till annans död.
Eva Gillander är en av dem som nu upprörs över olyckan. Som veckopendlare mellan Eskelhem och Stockholm kör hon sedan flera år tillbaka ofta på riksväg 73 – även kallad Nynäsvägen – för att ta sig till och från färjeterminalen i Nynäshamn. Den erfarenheten ledde till att hon tillsammans med sin man i höstas lämnade in ett förslag om omkörningsförbud på den sträcka – cirka 3,5 kilometer lång – som utgörs av vanlig landsväg.
– Nästan varje gång vi kommer av motorvägen får jag en dålig känsla i kroppen. Ofta är det mörkt och dålig sikt, samtidigt som det är mycket trafik och många stressar för att hinna med färjan säger Eva Gillander och fortsätter:
– Det var efter att vi själva mötte en bil på vår sida av vägen som vi skickade in förslaget. Den hade gjort en omkörning precis där olyckan nu inträffade. Som tur var gick det bra den gången.
Förslaget ledde till att Länsstyrelsen i Stockholms län utredde frågan om omkörningsförbud. I januari meddelade myndigheten att man avslog förslaget.
I sitt beslut hänvisade man till ett yttrande som Trafikverket Region Stockholm gjort om förslaget. I det menade Trafikverket nämligen att omkörningsförbud enligt riktlinjerna ska ”användas där omkörning av fordon är olämpligt ur trafiksäkerhetssynpunkt på platser där dolda omständigheter så som till exempel svackor finns”.
Eftersom så inte var fallet på Nynäsvägen tyckte Trafikverket att det inte var lämpligt med ett förbud. Länsstyrelsen tillade även att det i ”övrigt finns allmänna bestämmelser i Trafikförordningen om när omkörning får ske och hur omkörning ska ske”.
Eva Gillander funderar nu på att kanske överklaga länsstyrelsens beslut. Och även lokalt i Nynäshamn finns ett starkt missnöje över myndigheternas hanterande av frågan. När Nynäshamns kommun – som en del av utredningen – gav sin syn på ett eventuellt omkörningsförbud var man nämligen positiv till förslaget.
– Den delen av vägen är väldigt oskyddad och alla partier här i Nynäshamn är eniga om att det är en viktig fråga. Det är mycket trafik, dålig belysning och dessutom passerar många djur över vägen, säger Maria Gard Günster (C), ordförande i kommunens samhällsbyggnadsnämnd.
Hon menar att Länsstyrelsen i Stockholms län och Trafikverket har uttalat sig utan tillräckligt mycket kunskap om själva vägen.
– De bestämmer saker utan att ha varit på plats och förstår inte vilka problem som finns. Det är så fruktansvärt. De tittar på foton och kartor men inte mer än så, säger Maria Gard Günster.
Hon är tveksam till om förra veckans dödsolycka leder till att myndigheterna omvärderar sitt beslut. Enligt Maria Gard Günster krävdes det nämligen många års strid innan den del av Nynäsvägen som går söder om Västerhaninge byggdes om till motorväg. Något som skedde i slutet av 00-talet.
– Det var först efter att den började kallas för ”dödens väg” – eftersom det var så många dödsolyckor – som det hände något, säger Maria Gard Günster och berättar att kommunen har bjudit in Trafikverket till ett möte för att diskutera förra fredagens olycka.
Men trots sitt nej till omkörningsförbud ställde Trafikverket sig i en utredning från 2017 faktiskt positiv till ett betydligt mer omfattande förslag. Då menade man nämligen att det ”på längre sikt” borde övervägas att ”mötesseparera” hela sträckan från motorvägens slut och in till Nynäshamn. Ett mitträcke längs hela vägen skulle enligt Trafikverket nämligen vara bra för trafiksäkerheten. Kostnad? 300 miljoner kronor.
När Eva Gillander får höra om det tycker hon att det till och med är bättre än hennes och hennes mans förslag.
– Ett omkörningsförbud med heldragen linje hade säkert förhindrat en del olyckor, men jag vill ju ännu hellre att det ska vara helt mötesseparerat.