Mynt hittade i åker i Burs

I förra veckan hittade arkeologen Dan Carlsson tio vikingatida silvermynt som plöjts upp ur en åker i Burs. Han beskriver fynden som "toppen av ett isberg".- Det är troligen en upplöjd skatt, säger Dan Carlsson.

Gotland2011-04-27 04:00

Ännu en silverskatt kan ha hittats på Gotland. När en damm skulle grävas på en fastighet i centrala Burs kallades arkeologen Dan Carlsson in för att göra en förstudie. Ett tiotal mynt från tidigt 1000-tal hittades och det kan vara ett tecken på att en större skatt finns i området.

- Det finns troligen en silverdepå på platsen, mynten bör ha kommit upp i dagen när en plog körts genom en silverdepå, säger Dan Carlsson.


Silver på varje gård
Silverdepåer var vanligt på Gotland under 1000-talet.

- Man stoppade undan ett antal mynt och föremål. Varenda gård hade någon form av silver, man använde det som betalningsmedel och i olika former av hantverk. Men jag tror att man också offrade silver till gudarna, säger Dan Carlsson.


Fler skatter att finna
Mynten som hittats härrör från England och är från kung Ethelred II:s tid, han regerade till 1016 och under hans tid på tronen utsattes landet för otaliga attacker från vikingar.

Under årens lopp har otaliga silverskatter grävts upp på Gotland.

- Det finns nog en hel del kvar, säger arkeologen.


Markägaren blir lottlös
Ägaren till tomten där silvermynt hittades i förra veckan kan däremot inte räkna med att få några pengar för fynden. För denne blir det bara utgifter, markägaren får betala för att få sin mark undersökt.

- Och inte heller jag får något. Jag hittade mynten i tjänsten och då får jag inget, säger Dan Carlsson.

Nu blir det upp till Länsstyrelsen att besluta om fortsatta utgrävningar ska företas på tomten. Fornfynd regleras av Kulturminneslagen och den bestämmer vilka fynd som ger upphittaren ersättning.

Kulturminneslagen pekar ut två olika omständigheter för fornfynd

Fornfynd är föremål som påträffas i eller vid en fast fornlämning. De har också samband med fornlämningen. Sådana fynd tillfaller alltid staten.

Fornfynd är också föremål som påträffas under andra omständigheter och som kan antas vara minst etthundra år gammalt. Sådana fynd tillfaller upphittaren.

Det finns dock viktiga undantag mot denna regel. Upphittaren måste erbjuda staten att få lösa in fyndet mot betalning om det helt eller delvis består av guld, silver, koppar, brons eller är legerat med koppar. Fyndet ska också erbjudas staten om fornfyndet består av två eller flera föremål, som kan antas ha blivit placerade/nedlagda tillsammans.

Om man hittar ett fornfynd av den typ, som ska tillfalla eller erbjudas staten, ska fyndet snarast anmälas till Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen, länsmuseet eller polismyndighet.

Utebliven anmälan är straffbar.

Källa: Kulturminneslagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om