Mystisk fornlämning hittad vid byggområde

Under ett fältarbete på mellersta Gotland fann ett gotländskt företag ett flertal kokgropar. Fynden i sig är inget ovanligt men omständigheterna runt fynden förbryllar.

Arkeologiska fynd hittade efter en utredning från CHAB.

Arkeologiska fynd hittade efter en utredning från CHAB.

Foto: Peter d'Agnan

Gotland2021-06-18 18:05

I samband med en arkeologisk utredning på norra delen av mellersta Gotland där det planeras bostadsbebyggelse fann företaget CHAB Arkeologi & Byggnadsvård AB ett tiotal kokgropar, fynden i sig är inget utöver det vanliga men det finns märkliga förhållanden till fynden.

– Att hitta dessa kokgropar händer då och då, det märkliga är att samtliga var uppradade på en lång rad i nordsydlig riktning. Första tanken är att det har varit en religiös eller rituell samling där man kanske offrat mat eller djur, säger Peter d'Agnan som är antikvarie på CHAB. 

Peter berättar att det hittats längre rader med uppemot 100 kokgropar på fastlandet men att han inte är säker om det hittats ett större antal på Gotland tidigare.

– Det som gör detta extra speciellt är att det inte finns några fynd gällande hus, bebyggelser eller andra fynd på platsen. Magkänslan säger att det här är något speciellt.

Metoden för att använda en kokgrop kan likställas med dagens ugnsbakning berättar Peter.

– Först gräver man ett hål och fyller med sten, sedan tänder man en eld i hålet bland stenarna och lägger på ett paket fisk, kött, örter eller annan mat. Till sist täcker du över hålet med exempelvis granris så det inte brinner utan pyr och tillagar maten.

Exakt var på Gotland fynden är gjorda vill han inte gå in på, utan det kommer allmänheten få reda på inom några veckor, men han berättar att det gjorts fynd i närheten förr.

– Norr om platsen finns det ett gravfält, men jag tror inte att det är från samma tid. Utan att veta exakt så skulle jag gissa att de nya fynden är från bronsålder eller äldre järnålder.

För att veta närmare från vilken tidsperiod fynden är i från måste ett kol-14 test göras, men svaren kan dröja.

– Det finns bara två ställen i Sverige som gör dessa tester och det är Uppsala och Lund. Man kan söka sig utomlands eller betala extra för att få snabbare hjälp men det lär inte gå snabbare nu i semestertider. Vanligtvis tar det cirka två månader men nu kommer sommaren så jag skulle tro att vi får veta i september, säger Peter d'Agnan. 

Vad händer framöver med platsen?

– Det vi gjorde nu var en utredning för att ta reda på om det fanns fornlämningar, efter det kommer en förundersökning och till sist en slutundersökning, där beslutar länsstyrelsen och exploatören om en utgrävning ska genomföras, avslutar Peter d'Agnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!