Myten om gotlandsdricke

Diskussionerna och frågorna har varit många de senaste dagarna angående gotlandsdricken. Vad är det egentligen som gäller?

Gotland2007-10-09 15:40

-Det är en myt att Gotland har ett undantag när det gäller tillverkning av gotlandsdricke.
Det säger Ulf Linnerhed, ansvarig för alkoholfrågor vid Länsstyrelsen.

-Den myten tror jag hör ihop med att det tidigare fanns begränsningar för vilka växter som fick användas när man bryggde öl eller gjorde vin och gotlandsdricke innehåller ju växter. Till exempel fick man förr inte göra maskrosvin. Rent faktiskt försvann förbudet 1995 men innan dess var det praxis att inte beivra det.
Vad är det då som gäller?

-När det gäller alkoholfrågor kan man svara kort eller långt, säger Ulf Linnerhed. Det här är mer en lagteknisk fråga, säger Ulf Linnerhed. Man kan jämföra med att det inte är förbjudet att trimma en moped men däremot att köra en trimmad moped.
Kort kan man sammanfatta reglerna:

Det är tillåtet att brygga öl eller vin hemma för hemmabruk men man får inte bränna, tillverka sprit. Man får inte sälja sitt vin eller sin öl vidare. Däremot finns det en åldersgräns för att inneha sprit och att dricka sprit. Enligt alkohollagen måste man vara 20 år för att få handla på Systembolaget och 18 år för att serveras alkohol.

Så om en 14-åring går in i en matbutik, köper en vinsats och sedan tillverkar vin hemma så är det inget olagligt?

-Det är först när det blivit till vin som det är olagligt. En minderårig får inte inneha alkohol eller dricka det. Men det här är föräldrarnas ansvar. Vad man egentligen borde diskutera är snarare lämpligheten, säger Ulf Linnerhed.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!