Spridningen av vinterkräksjuka har tagit fart i samhället, meddelade Folkhälsomyndigheten nyligen. Även GT har nåtts av rapporter om misstänkta fall på ön, men hur stor omfattningen är – om det nu rör sig om vinterkräksjuka – går inte att säga.
– Vinterkräksjuka är inte en anmälningspliktig sjukdom. Därför vet vi egentligen inte exakt hur spridningen ser ut, säger Sven Montelius, tillförordnad smittskyddsläkare vid regionen.
Situationen inom vården och på äldreboendena kan dock ge en fingervisning om läget.
– Och därifrån har vi faktiskt inga rapporter om att caliciviruset (som orsakar vinterkräksjuka) skulle ha spridits. Sen kan viruset så klart finnas ute i samhället ändå. Men man får komma ihåg att det finns flera virus som brukar leda till liknande symptom. Till exempel kan även rotaviruset yttra sig i kräkningar och diarré, säger Sven Montelius.
Hur går man då bäst tillväga för att slippa eländet? Ibland sägs det att man ska svälja hela vitpepparkorn, men det stämmer inte. Det slår den digitala vårdgivaren Doktor 24 fast i en sammanställning av vanliga påståenden om vinterkräksjukan. Andra myter är att den som drabbats en gång blir immun och att man bara kan bli sjuk på vintern.
Kanske något förvånande – med pandemin färskt i minnet – ger handsprit heller inte det bästa skyddet. Sven Montelius förklarar:
– Det där har med virushöljets konstruktion att göra. När det gäller vinterkräksjuka tycks faktiskt tvål och vatten var mer effektivt. Sen är det nog inte fel att använda tvål och handsprit i kombination, säger han.
Utöver handtvätt ger Doktor 24 följande råd:
- Undvik att laga mat så länge du har kräkningar eller diarréer.
- Stanna hemma från skola eller arbete i 48 timmar efter att du sist kräktes eller hade diarré.
- Städa ordentligt – viruset kan överleva upp till två veckor i kvarlämnade rester, trots att de torkat.
– Och om du drabbas är det viktigt att du får i dig vätska i form av vatten eller särskild vätskeersättning. Pröva med lättsmält mat som soppa, kex och yoghurt, om du får behålla detta så är det bra att försiktigt börja äta, skriver Joacim Stalfors, läkare och medicinsk chef på Doktor24.
Sven Montelius trycker i sin tur på punkt två:
– Det är väl lite uttjatat nu, men stanna hemma om du har symptom. Vid vinterkräksjuka ska man ha mått bra i ett dygn innan man kan återvända, säger han.