Några kända gotlänningar ser tillbaka och minns
Kommunalrådet Björn Jansson minns den goda kamratskapen.
- Jag gjorde värnplikten på P 18 1973-74, minns han. Och jag kommer ihåg att det var ett väldigt gott kamratskap bland de värnpliktiga i den barack där jag bodde. Vi trivdes allihop, vågar jag nog säga.
Han gjorde sin värnplikt som malaj och skötte därmed en hel del service.
- Jag blev ganska snabbt malaj på grund av min dåliga syn, berättar Björn Jansson. På den tiden fick man inte ha glasögon.
Någon direkt nytta av utbildningen på regementet har han inte haft i det privata livet, klargör han.
- Nej, vi fick några veckors grundutbildning och efter det blev det serviceåtaganden, berättar Björn Jansson. Sen ingick vi i servicegruppen. Vi fick bland annat vikariera i växeln när ordinarie personal var borta eller på lunch. För övrigt arbetade jag mest i budcentralen.
BO BJÖRKMAN:
Byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman minns sin värnpliktstid med glädje.
- Jag gjorde värnplikten på I 4 i Linköping, berättar han. Och jag uppskattade den tiden alldeles oerhört. Jag tycket det var jättehäftigt.
Han beskriver sig själv som något av en stridis i unga dagar.
- Efter värnplikten gjorde jag FN-tjänst på Cypern under ett år. Jag hade toppbetyg från I 4. Det var en mycket bra skola mellan skolan och arbetslivet.
JAN LUNDGREN:
Kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren hade vissa ambitioner när han skulle göra värnplikten. Men dessvärre kunde han aldrig realisera sina ambitioner.
- Jag gjorde värnplikten på A 7 åren 1963 och 1964, minns han. Jag påbörjade en underbefälsutbildning, men fick tyvärr inte fullfölja den. På grund av min ringa vikt blev jag snart degraderad till malaj jag också. Män skulle ha en viss tyngd inom försvaret på den tiden.
Jan Lundgren tyckte nog aldrig att försvarsmakten var något för honom.
- Jag trivdes aldrig med det isolerade kasernlivet, säger han. Men på grund av att jag hade barn redan på den tiden, dottern Mia, så slapp jag kasernlivet. Jag åkte hem till familjen varje kväll och inställde mig till värnpliktstjänstgöring varje morgon. Mest jobbade jag på olika expeditioner och i kassan.
Inga trevliga minnen alls från värnpliktstiden?
- I sådana fall skulle jag inte berätta dem för media, skrattar Lundgren.
TOMMY GARDELL:
Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden minns sin värnpliktstid bara med glädje.
- Det är väl så med värnpliktstjänstgöring att man mest kommer ihåg det som var roligt, säger han.
Han gjorde värnplikten 1973-74 på stridsvagn på P 18.
- Det innebar att jag mest låg ute på Tofta skjutfält, minns han. Jag trivdes väldigt bra i det militära och jag tycker jag fick lära mig mycket.
Tommy Gardell tycker också att han har haft nytta av sina kunskaper i livet utanför värnplikten.
- Jag är ju en organisatör i mitt yrke, säger han. Och under värnpliktstiden fick man lära sig att organisera och samordna. Vi var många och det var viktigt att lära sig att fungera tillsammans.
Det enda han minns som var lite jobbigt var att ligga ute i fält när det var snöstorm.
- Men det hade väl sin tjusning det också, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!