Nämndbas kräver svar

Ordföranden i tekniska nämnden fick inte veta något om problemen på Ragn-Sells avfallanläggning i Roma. Nu kräver Tommy Gardell (S) svar på vad som gått snett. - Jag vill veta om de brutit mot avtalet med Region Gotland. Det var inte sagt att de skulle köra avfall till fastlandet, säger tekniska nämndens ordförande.

Gotland2011-02-03 04:00

I går kunde GT berätta om hur förorenat vatten från Ragn-Sells anläggning i Roma läckt ut i Dalhemån. Utsläppen vid anläggningen stoppades av en miljöinspektör i oktober, men politikerna fick inget veta.

- När det uppstår problem borde vi informerats. Jag har i alla fall inte fått höra något om det här. Jag fick uppgifterna genom media, säger Tommy Gardell.

Region Gotland har sedan 2007 ett 15-årigt avtal om avfallshantering med Ragn-Sells.

- När det var klart var det sagt att avfallet skulle komposteras på Gotland. Jag har inte fått veta att det i stället körs till fastlandet, säger Tommy Gardell.


Internutredning
På onsdag nästa vecka sammanträder tekniska nämnden. Då vill ordföranden ha korten på bordet och svar på vad som hänt.

Det blir samhällsbyggnadsförvaltningen som får svara på frågorna. Företaget Ragn-Sells medger att det begåtts fel i hanteringen av avfall i Roma och att bevakningen i gotländsk media snabbat på företagets åtgärder.

- Vi har tillsatt en intern utredning om vad som har hänt. Det mediala trycket har gjort att frågan nu tas upp av ledningsgruppen, säger Johan Börje, marknadsdirektör på Ragn-Sells.

Det blir avfallsföretaget som tar de extra kostnaderna för att köra komposterbart avfall till fastlandet. Framåt våren ska verksamheten i Romaanläggningen vara igång igen.

- Till dess kommer vi att ta emot både avfall och smältvatten från Roma. Först måste vi se till att alla brister är åtgärdade, jag vill inte gå in närmare på vad de består i innan vi rett ut det här internt, säger Johan Börje.


3 000 ton sopor 2010
Inom företaget är man mån om att få igång anläggningen i Roma, avfallstransporterna gör att Ragn-Sells förlorar pengar på hanteringen. Regionen betalar 1 080 kronor för varje ton som tas om hand, oavsett om matavfallet hanteras på Gotland, eller på fastlandet. Och det rör sig om en hel del avfall.

- Det var 3 013 ton under 2010, säger Katarina Nilsson, miljöingenjör på Region Gotland.

Miljöinspektören som upptäckte läckaget i Roma har varit i kontakt med miljöåklagare. Åklagaren kommer att vänta med åtalsanmälan till dess att Ragn-Sells förklarat hur de ska lösa situationen i Roma.

Föroreningen i Roma:

Företaget Ragn-Sells har två problem: dels har förorenat lakvatten hamnat i de dammar som egentligen är till enbart för dagvatten- nederbörd. Vattnet i dammarna har varit betydligt mer förorenat än vad som varit meningen. Därtill har inte reningsprocessen fungerat som den ska, därför har förorenat vatten släppts rakt ut i naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om