Nämnden backar: Skjuter upp begränsning av innerstadstrafiken

Det blir inga förändringar av innerstadstrafiken till sommaren. Förslagen på dubbelriktning och avstängning får vänta.
På det öppna möte som hölls om trafiken innanför murarna, gick åsikterna isär så kraftigt, att tekniska nämnden nu väljer att vänta och först se över förslagen som lagts fram.
Fortfarande står dock fast att trafiken förbi Spexrum måste minska.

Gotland2006-03-23 06:00
Tekniska nämnden väljer alltså att fördjupa sig i förslagen kring bland annat dubbelriktade gator, zon med parkeringsförbud och fler gågator i innerstaden.
- Vi behöver titta djupare på vilka olika konsekvenser förslagen för med sig, säger tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell, s.
Det nya förslaget som Tommy Gardell presenterade i går, innebär att förslagen ska ses över och att fler utredningar ska göras, innan några förändringar genomförs.
Till sommaren kommer trafiken att fungera på samma sätt som tidigare år.
Förslaget om att dubbelrikta flera gator i innerstaden, bland annat Odalgatan, Smedjegatan, Norra Kyrkogatan, S:t Hansgatan och delar av Hästgatan är ett av förslagen som stött på motstånd
Här har bland andra polisen uttryckt att olyckrisken blir högre och att övervakningen av trafikanter blir svårare.
Frågan om centrala gågator eller gårdsgator, där bilarna får köra i gångtrafikanternas hastighet, kommer att ses över. Men fortfarande planeras fler promenadstråk innanför murarna.
Planerna är också fortfarande att Odalgatan förbi Specksrum, ska stängas av för genomfart. Nu ska nämnden undersöka vilka former av fysiska hinder som kan fungera som trafikreglerare.
Bommar och kodkort för dem som har tillträde kan vara en variant. Boende, vissa transporter, taxi, räddningstjänst kommer fortfarande att kunna passera.

Nödvändigt med spärr
Här kommer en teknisk utredning att göras, för att ta reda på vilken typ av trafikreglering som fungerar bäst.
- Vi vet inte idag vilka möjliga alternativ som finns, men det är nödvändigt att sätta in en spärr här för att minska trafiken i innerstaden säger Tommy Gardell.
Om regleringar genomförs i innerstaden, så påverkar det även trafiken och parkeringsmöjligheterna utanför murarna. Följderna av sådana förändringar kommer att ses över.

Kortare bilförbud
Om förslagen på bilbegränsning genomförs, anser tekniska nämnden att tiden för bilförbudet i innerstaden sommartid skulle kunna kortas.
Nu gäller bilförbudet från maj till och med augusti, men här kan bilförbudet komma att förkortas till turistsäsongen.
- Jag kan tänka mig ett förbud som sträcker sig från midsommar till medeltidsveckan, säger Tommy Gardell.
Det trafikförslag som nu ska ses över på nytt, är ett uppdrag från kommunfullmäktige 2003, för att minska trafiken i innerstaden. Förändringar i trafiken kan bli aktuella nästa sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!