När är kyrkans starka fäste på ön
När församling är Svenska kyrkans starkaste fäste på Gotland. 98 procent av sockenborna är med i kyrkan, och att uppslutningen är så stor förvånar inte kyrkorådets ordförande Tommy Kristiansson:? Kyrkan har alltid haft en stark ställning i socknen.
Förklaringarna till minskningen är flera; Aftonbladets kampanj i oktober med rubriker som ?Gå ur kyrkan och tjäna tusenlappar? och en allt sämre kontakt mellan församlingsbor och kyrka är två orsaker som brukar nämnas.
Stark tradition
Men trots några år med dystra siffror har Svenska kyrkan fortfarande stark ställning på Gotland. 85 procent av gotlänningarna är fortfarande med. I När är uppslutningen bättre än så. Visserligen begärde en församlingsmedlem utträde ur kyrkan under förra året, men 472 av socknens 484 invånare är med i Svenska kyrkan.
? Man behöver bara se sig om i socknen så förstår man vilket stark ställning kyrkan har haft och fortfarande har. Vi har gamla baptistkapellet vid golfbanan, vi har missionsförbundets kapell och EFS missionshus, berättar Tommy Kristiansson.
Det är missionsförsamlingarnas starka ställning som är förklaringen till att trettondedagskollekten är så stor i När varje år. Kollekten den dagen går varje år till missionen.
Förutom de vanligare samfunden hade även de högkyrkliga Hjorterianerna, som hade kapell i Burs och bedrev väckelserörelse, en stark ställning i När.
Ett liv med kyrkan
Tommy Kristiansson döptes i När kyrka, han gick söndagsskolan för Hilding Jakobsson, konfirmerades och gifte sig i kyrkan. Nu har han varit kyrkvärd ?i minst 25 år? och är sedan ett antal år tillbaka ordförande i kyrkorådet.
Det är inte bara i medlemsantalet som kyrkans starka ställning bekräftas. En vanlig gudstjänst lockar 15?20 besökare till När kyrka, och vid de stora högtiderna är det nästan alltid fullsatt.
? I besöksstatistiken ligger vi fruktansvärt bra till, konstaterar Tommy Kristiansson.
När och Lau tillsammans
Några julhögtider hölls inte i När förra året. Närborna fick åka till Lau för midnattsmässa. När församlingarna görs om 2006 ska När och Lau bilda gemensam församling.
? Det är positivt. När och Lau har alltid haft mycket gemensamt när det gäller kyrkan, vi har läst ihop och delat präst, säger Tommy Kristiansson och tillägger:
? Den konflikt som påstås finnas mellan socknarna är skapad för att få lite spänning på revyscenen.
Tommy Kristiansson tror dock att det kommer att ta tid innan man går över sockengränsen för att delta i gudstjänster.
Även om uppslutningen är bäst på Gotland och antalet besökare vid gudstjänsterna är bra så har märker även När av intresset för kyrkan minskar. Svenska kyrkan har upphört med barntimmar och andelen ungdomar som konfirmerar sig minskar.
? Förut var uppslutningen till konfirmationen närmast hundraprocentig. I den senaste kullen i pastoratet var nog bara 80 procent med, säger Tommy Kristiansson.
Problem framöver?
När kyrkan skiljdes från staten upphörde även den automatiska anslutningen till Svenska kyrkan. Medlem i kyrkan blir man numera genom dopet.
? Det tror jag kommer att påverka kyrkan framöver. Risken är stor att medlemsantalet kommer att minska, säger Tommy Kristiansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!