En vanlig dag i coronatider får Region Gotlands beredskapsstrateg Rikard von Zweigbergk runt 6 telefonsamtal och 30 mejl från företag som saluför medicinsk skyddsutrustning.
Den arbetsbelastning detta innebär för en enskild medarbetare, som har en rad andra arbetsuppgifter att sköta, uppmärksammades först av Sveriges Radios Ekot.
– När det var som värst fick jag koppla ur mitt telefonnummer från växeln, säger Rikard von Zweigbergk till Gotlands Tidningar.
Regionen köper i dagsläget inte in skyddsutrustning från dessa företag, med hänvisning till att det är svårt att säkerställa kvaliteten.
Däremot har man valt att upphandla tillverkning av till exempel visir. Med andra ord är detta korrespondens som sällan leder någonvart.
– Men det ingår ändå i mitt jobb att hålla mig ajour. Jag måste ha koll på marknaden och priserna ifall vi hamnar i ett läge där det råder brist på en viss typ av utrustning. Alltså kan jag inte bara strunta i dessa mejl och telefonsamtal, säger beredskapsstrategen.
Hur stort är det här problemet? Blir andra delar av verksamheten lidande?
– Nej, det är inget jätteproblem. Men visst märks det. Jag måste ju igenom allt vi får in, och det tar tid.
I vissa fall är det rena lurendrejare som hör av sig.
– Men det är långt ifrån alla. Många är seriösa och välmenande, men jag upplever att det finns stora kunskapsluckor i branschen, som gör att inköp känns osäkert.