När får vi börja exportera igen?

Svenska fiskare har det inte lätt med myndigheterna!
Danska och svenska fiskare fiskar på samma platser i Östersjön. Den danska fisken anses som dioxinfri medan den fisk som svenska fiskare tar upp anses ha en dioxinhalt som gör att svenska Livsmedelsverket sätter stopp för all export. Svenska fiskare måste sluta fiska medan danskarna kan fiska så mycket de orkar i samma område­så märkligt kan det bli!
Nu vill de gotländska fiskarna att det ska bli fart på Livsmedelsverkets nya provtagning så att de kan få besked om hur det blir med den fortsatta fiske- exporten.

Gotland2002-08-03 04:00
Yrkesfiskaren Johan Larsson, När, har ett dilemma när det gäller investeringar för det fortsatta fisket. Han vill satsa runt 250000 kronor i båten i sommar:
­ Om jag lägger de här pengarna på båten och vi får besked om att vi inte får exportera­då står jag där! Då har jag gjort mig helt ren. Gör jag ingenting med båten och vi får positivt besked om exporten så kommer jag inte igång eftersom båten inte är i ordning!
Johan är i högsta grad berörd av exportförbudet eftersom han levererar all sin lax till Danmark.
Roland Pettersson, Kappelshamn, fiskar strömming och levererar till Västerviksanläggningen. Han är också i högsta grad berörd av beslutet eftersom 99 procent av den strömming som levereras går på export. Nu har det varit semestertid i Västervik och när produktionen nu kommer igång har Roland Petterson fått besked om att han ska få leverera fram till september.
­ Det här handlar om byråkrati på högsta nivå, säger Roland Pettersson.
<span class=MR>EU-direktiv</span>
Johan Larsson berättar om hur EU före jul beslutade om gränsvärdena. Alla länder inom EU skulle påbörja sin provtagning när det gäller fiske och jordbruksprodukter den 1 juli i år.
Svenska Livsmedelsverket använde sig av tidigare tagna prover när det gällde dioxinhalten i fisk och grundade sin slutrapport på dessa vilket resulterade i att Livsmedelsverket beslutade att dörren skulle stängas när det gällde export av fisk från Sverige. Lax och sill skulle enbart få säljas inom landet.
Anledningen till allt är prov tagna på strömming i Gävlebukten som visar dioxinhalter över gränsvärdet.
­ Det är förståeligt med alla utsläpp från industrin däruppe, säger Johan Larsson.
Svensk provtagning i södra Östersjön runt Bornholm visar däremot dioxinhalter hos lax, sill och skarpsill långt under gränsvärdet.
Vid Livsmedelsverket har man hävdat det tidigare provtagningsunderlaget är för litet för att man ska kunna undanta södra Östersjön från exportförbudet.
Tidigare dansk provtagning i södra Östersjön har också visat att dioxinhalten ligger under EU:s gränsvärde.
<span class=MR>Orättvist</span>
Det här kändes mycket orättvist för de gotländska fiskarna eftersom det finns tidigare prov, tagna utanför Fårö, som också låg under gränsvärdet.
Danmark, påbörjade sin provtagning den 1 juli medan Sverige beslutade om exportförbud.
Vid Livsmedelsverket har man inte tagit nya prover med hänvisning till att det är för dyrt­enligt uppgift kostar varje prov 10000 kronor.
Gotländska fiskare blev upprörda och under politikerveckan i Visby försökte man trycka på för en ny provtagning.
En av de som var med och påverkade var Johan Larsson:
­ Jag framförde att det borde vara ett samarbete runt Östersjön. Danska fiskare kan lämna fisk till provtagning och få nollresultat medan den fisk som de svenska fiskarna lämnar hamnar över gränsvärdet. Det är samma fisk man tar prov på!
Resultatet av politikerveckan blev att Livsmedelsverket ska ta en ny provserie. Johan Larsson berättar dock att det är semestrar på verket så resultaten kommer följaktligen att dra ut på tiden. Under tiden står fiskarna där och vet inte alls hur framtiden ska bli. Det är mycket pengar det handlar om för de få fiskare som finns kvar.
Johan minns 1980-talet då det fanns 100 båtar i Sverige som fiskade lax året runt. Den gångna vintern var det sammanlagt fyra båtar kvar och till den kommande har ytterligare två båtar upphört med laxfisket. En av de två svenska båtarna som fortfarande ägnar sig åt laxfiske året runt är alltså Johan Larssons Brittana från Närshamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om