Gotlands mest utskällde politiker tackar för sig

Få gotländska politiker har varit lika mycket i hetluften som TOMMY GARDELL (S). Åtminstone inte lika länge, och möjligen inte lika utskälld. Men nu är det över, tekniska nämnden är förfluten tid. ”Barnen gillade inte att gå på stan med mig när de var små” säger han i en intervju med MAGNUS IHRESKOG.

Tommy Gardell har gjort sitt i tekniska nämnden efter 35 år. Ständigt tillgänglig har han varit och mycket skäll har han fått. Men han har hela tiden brunnit för att förändra och förbättra för medborgarna.

Tommy Gardell har gjort sitt i tekniska nämnden efter 35 år. Ständigt tillgänglig har han varit och mycket skäll har han fått. Men han har hela tiden brunnit för att förändra och förbättra för medborgarna.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2023-09-24 10:46

DU&JAG

I samband med måndagens sammanträde i regionfullmäktige klev Tommy efter 35 år av som ledamot i tekniska nämnden.

En nämnd har varit trogen i alla år och under många långa perioder som ordförande. 

Varför? För att de frågor som hanteras där har intresserat honom. På riktigt.

– Ibland kan jag dyka djupt ner i detaljer som jag egentligen inte behöver. Men det har alltid varit ett genuint intresse. Och de beslut som tas är ofta väldigt direkta, inom andra områden, som skolan, kan det ta halvår innan det märks, säger han.

Vi talar om hans politiska gärning i den här intervjun, om glöden och ivern, den som nu börjat falna. Men också om dess baksida: glåpord, nattliga telefonsamtal och Säpo-skydd när det varit som mest turbulent.

Det kostar på att stå i rampljuset

undefined
Tommy Gardell har gjort sitt i tekniska nämnden efter 35 år. Ständigt tillgänglig har han varit och mycket skäll har han fått. Men han har hela tiden brunnit för att förändra och förbättra för medborgarna.

Men vi börjar i Hall-Hangvar, där växte han upp som mittensyskon i en kull på fem. Pappa körde buss och taxi, mamma var inom hemtjänsten, själv kom han tidigt att arbeta på en bondgård vid Austers i Hangvar.

Möjligen, tänkte han. Möjligen var det framtiden.

…men efter lumpen fick den unge Tommy jobb på LM Ericsson i Visby, tänkte vara där några år och sedan kanske utbilda sig vidare. 

Först ”på golvet” där det tillverkades komponenter till telefonväxlar, därefter som fastighetsskötare. En väl så bastant uppgift, mycket fanns att ta hand om i den tegelröda kolossen i norra Visby.

På LM började han arbeta fackligt, vilket kom att bli ett avstamp för hans framtida liv.

– Jag insåg snabbt att jag kunde påverka till det bättre, undanröja orättvisor för de anställda. Så det blev aldrig någon vidareutbildning, säger han.

undefined
Tommy Gardell var mellan 1987 och 2014 ombudsman för LO. Det fackliga arbetat har följt honom genom livet.

När Tommy sedan flyttat till Tingstäde och gått med i socialdemokratiska föreningen där tändes den politiska lågan på riktigt.

Vi far snabbt genom de tidiga åren här, men ska först notera att han vid det laget gjort sitt på de gotländska fotbollsplanerna.

Han lirade i ungdomen back Hangvar, nämligen. Oftast i dess B-lag. Gjorde sällan några mål men var konditionsstark och pålitlig klippa i försvaret.

Senare, när han tröttnat på blåsparkade smalben, blev det orientering och friidrott. Han har, säger han, alltid varit mån om att hålla sig i form.

Nåväl.

1982, han var 28 då, valdes han in som ersättare i fullmäktige och skrev då sitt livs första motion.

– Jag bodde i Tingstäde och såg alla barn, och vuxna för den delen, som gick längs stora vägen mellan kyrkan och badplatsen. Så jag föreslog att det skulle byggas en gång- och cykelväg där.

Och så blev det!

– Ja, det bifölls av fullmäktige så…

…nu tänker du varje gång du passerar att den är tillkommen tack vare dig!

– Nja, inte riktigt så, kanske. Men jag insåg ju då att det inom politiken verkligen går att förändra.

undefined
Tommy Gardell har varit tekniska nämnden trogen under alla år, under många och långa perioder som ordförande.

Tommy lämnade sedan LM när en tjänst blev ledig inom fackföreningen LO. Det var 1987 och han fick uppgiften att driva det drogfria sommarkaféet Lokatten i Visby hamn som LO stod bakom.

I tio år höll han i trådarna där innan det lades ner.

Då hade han sedan 1988 tjänsten som ombudsman inom fackliga organisationen LO Gotland, vilken han hade fram till 2014 då han gick i pension. 

Men han har ändå haft att göra sedan dess…för det var och är ju det där med tekniska nämnden.

Dess frågor rinner i hans blod, han känner dem utan och innan, han har historia och perspektiv, erfarenhet.

– Jag har aldrig haft politiken som yrke, det har aldrig legat för mig. Jag har fått frågan, men nej, jag har velat vara förtroendevald, göra mitt och sedan vara klar.

undefined
Tommy Gardell reflekterar över sina 40 år i politiken; roligt men ibland påfrestande.

Fast…det där sista…aldrig tar verkligheten paus, hela tiden nya frågor.

Jag gör en snabb sökning i vårt digitala arkiv, där finns texter med arbetsnamn som: Snöröjning, partiklar, parkeringen, gästhamnen, avgifter, gratisbuss, färdtjänst, hamntaxan, belysning. Hundratals, kanske tusentals artiklar genom åren.

Ingen fråga har varit för stor och definitivt inte för liten. Ja, vi ska komma till det där med parkeringsavgifterna, kanske det mest seglivade spörsmål han hanterat…i över ett decennium dränerade det energi.

undefined
I tio års tid hade Tommy Gardell hand om det drogfria sommarkaféet Lokatten i Visby hamn.

Men han hade varit i hetluften långt innan P-frågan kom på bordet i sena 00-talet. Som när han var med om att stänga Adelsgatan i Visby innerstad för biltrafik.

Åsikterna lät inte vänta; ”Det blir innerstans död” och ”Vi kommer inte att få några kunder”.

– Jo, då blev man utskälld. Men det lugnade sig, något år senare tyckte många det blivit riktigt bra. Det är ju en gata där det inte passar med biltrafik.

Utskälld, ja. Är du den politiker på Gotland som fått mest skäll?

Han skrattar till, nja, säger han...:

– ...det vet jag inte, men det är många som har åsikter, kanske för att det är så direkta frågor som hantera i nämnden. Gator, vägar, belysning. Det är väldigt direkt demokrati.

Tommy har valt att ständigt vara tillgänglig för dem som vill nå honom. Vi i media har aldrig haft problem att få kontakt och föreslås en intervju ställer han alltid upp.

– På radion sa de en gång att ”du borde ha ett eget rum för du är ju jämt här”. Men jag har valt det arbetssättet, vill någon att jag ska kommentera något så har jag gjort det.

Hur har vi skött oss genom åren, vi i media?

– Mycket bra, aldrig några konstigheter. Bjuder man på sig själv har man det tillbaka. Och om det blivit fel någon gång har det snabbt rättats till. Inga problem.

Kommer du att sakna oss?

– Jo, lite, och det blir nog en omställning när telefonen slutar ringa. Men samtidigt skönt att inte hela tiden vara påpassad.

undefined
JAG&DU, Tommy Gardell.

Det finns dock andra typer av telefonsamtal han tvingats leva med men inte kommer att sakna. Folk som vill säga sitt efter fredagsgroggen eller för den delen mitt i natten.

– Det har hänt att jag stängt av telefonen för att få sova i fred, men mest har jag hållit mig tillgängligt. Är jag förtroendevald måste jag också kunna svara på frågor.

Sällan har det gått en enda dag utan att telefonen ringt i politiska ärenden. Det har han lärt sig leva med.

– Men barnen var inte alltid så roade av att gå med mig på stan när de var små, allt folk som ville prata och ibland skälla, skrattar han.

Hur tar du det? När folk stannar dig och skäller?

– Först får man låta dem skälla av sig, men sedan försöker jag vända det hela. Vi kanske inte blir överens men jag får i alla fall möjlighet att förklara min ståndpunkt. Men med dem som bara slänger på luren har det ju inte varit möjligt.

undefined
Tommy Gardell, Kjell Skalberg och Bertil Klintbom på en av många presskonferenser där den stora diskussionen handlade om parkeringsavgifterna.

Vi bryter av här med att ta in de gotländska tidningarnas ledarskribenter, vilka jag bett skriva några rader om Tommy Gardell:

Så här skriver Gotlänningens Eva Bofride:

"Socialdemokraten Tommy Gardell är en person och politiker som ”alltid har funnits”. En verkligen en trotjänare och arbetshäst inom gotländsk politik. 

Det är ingen dans på rosor att jobba med politik som hobby. Gardell har dessutom haft en hög och utsatt position som ordförande för tekniska nämnden under flera och långa perioder, den nämnd som engagerar kanske mest av alla.

Det är bara för oss att lyfta på hatten och tacka för lång och trogen tjänst för och i den gotländska demokratin".

Och Erik Fransson, Gotlands Folkblad.

"När tekniska nämnden kommer på tal tänker nog de flesta på just Tommy Gardell. Oavsett färg på majoritet har Gardell alltid fått stort utrymme i media när debatterna har gått varma oavsett vad de handlat om, det är sällan Tommy Gardell inte fått uttala sig. Det kommer bli tomt i såväl nämnden som media utan Tommy Gardell".

GA:s Mats Linder är på semester och har därför inte kunnat kommentera.

Adelsgatan avstängd för biltrafik, alltså. Tillbaka dit. Avstängningen renderade ett ramaskri. Så gjordes också när Studentallén stängdes för biltrafik i tidigt 90-tal.

– Då blev jag nedskälld länge, länge efteråt. Men där har inga bilar att göra!

Den mest långdragna frågan är den om parkeringsavgifter i Visby. Där fick han klä skott i många år.

En liten resumé: 2009 köpte den styrande alliansen in p-automater, när S-sidan sedan vann valet satte de upp dem. Tommy, som ordförande i tekniska nämnden, ansåg det vara det enda rimliga för att få ordning på p-flödet inte minst på Öster.

Vi går inte djupare i ärendet än så, men konstaterar att beslut slogs fast, revs upp och slogs fast i olika omgångar och renderade rubriker som ”P-frågan slår split i partiet” och ”Storbråk om p-avgifter”.

…och så fort Gardell visade sig i stan fick han skit.

– Jag menar, folk kom från systemet med fyllda kassar som kostat flera hundra och klagade på en femma i p-avgift! Det har de väl råd med!? Men när folk kastade glåpord och p-biljetter efter en var det inte alltid så roligt. 

undefined
Frågan om parkeringsavgifter eller inte i Visby har varit en långdragen historia, bilden från 2012.

Men, säger han, de redan nämnda frågorna är inte de tyngsta han tvingats hantera. Nej, härrör sig på en helt annan nivå.

Den ena är när beslutet togs att stoppa NMR:s närvaro på Almedalsveckan 2018. De var stenhårda där, säger han. Nämnden som ägde frågan var beredd att dra ärendet hur långt som helst.

– Det var obehagligt att bli uthängd på deras sajt. De tog bilder på huset och lade ut adressen, ”här bor han som…”. I Almedalen fick jag Säpo-skydd och jag såg mig under lång tid om när jag gick hem om kvällarna. Men vi var tuffa och vek inte ner oss. 

Det andra är när Region Gotland i december 2016 sade nej till att upplåta kajen i Slite under byggandet av Nord Stream 2-kabeln.

Björn Jansson (S), då regionstyrelsens ordförande, hade kallats till möte med regeringen Löfven och fått rekommendationen att säga nej på grund av det säkerhetspolitiska läget.

– Så han kom hem och lämnade över beslutet till mig, rent tekniskt var det tekniska nämndens fråga. Jag hade ingen inside-information och kunde bara lita på Björn. Vi beslutade att säga nej, alla partier var eniga. 

…och efteråt belägrades han av media; Aftonbladet, Expressen, DN, TT, SVT, Reuters…

– Alla väntade vid min dörr men jag kunde inte säga särskilt mycket. Det fanns inga politiska kontroverser där, men det var det största mediauppbåd jag varit med om. Och med facit i hand var det rätt beslut.

undefined
Tommy Gardell i den nyrenoverade busstationen i Visby.

Vi ska prata om roliga saker snart, men först lite mer skäll. Upplever du att samtalsklimatet förändrats under dina år i politiken?

– Jo, det skulle jag säga. Särskilt i sociala medier, jag har inte Facebook längre, till exempel. Där kom det angrepp som var i grövsta laget. Det är inte värt att utsätta sig för.

Kollegor emellan är det dock som det alltid varit. Olika åsikter, tunga debattklubbor som slås i varandras huvuden…men sedan en kopp kaffe i pausen.

Ett måste inom politiken, att skilja på sak och person.

– Jag har haft tuffa konflikter med Carl-Johan (Boberg, C). Anna Hrdlicka (L) och jag rök ihop ordentligt ibland men efteråt…inga problem. Man måste ha respekt för varandra, annars funkar det inte.

undefined
Tommy Gardell.

Men det roliga: Att inviga saker som beslutats och sedan blivit verklighet.

…som när hamnen i Klintehamn stod klar för Ölandstrafiken, första spadtaget till arenahallen, avsaltningsverket i Herrvik, för att inte tala om den nya lekplatsen i Hemse.

– Att komma dit och se 50 glada barn börja leka, sådant är härligt att vara med om. Det är lite av belöningen för det jobb som läggs ner.

Kan du inte inviga några nya trafikljus vid Gutabacken/Söderväg innan du helt lägger av?

– Det hade jag gärna gjort. Jag menar, vad har vi i Visby? Fem, sex trafikljus? Om trafiken fungerar bra tack vare dem borde de pengar som krävs kunna satsas för att få lite ordning och reda.

Men nu är det alltså över, blir det nya ljus får andra inviga. Tommy hade flaggat för att slutet var nära redan före senaste valet. Han fyller 70 nästa år och känner att glöd och iver börjat falna.

– Jag är klar, det är dags för andra att ta över. Jag fortsätter i fullmäktige ett tag till, hur länge vet jag inte. Nu vill jag kunna umgås mer med barnbarn, de finns både på Gotland och på fastlandet. Kanske resa lite, tillåta mig vara ledig, det har inte blivit så mycket med det.

Bonusmaterial

I månadsskiftet maj-juni 1997 hölls mässan ”Expo-97” på Kneippbyn. Vid sidan om företagsmontrar och sockervaddsförsäljning skulle ”Gotlands sexigaste karl” utses.

Vem skulle vinna? Nallebjörnen Göran Ringbom? Tommy Wahlgren med sin eviga solbränna? Eller ett par vältrimmade vader i Gutes A-lag?

Fel, fel, fel. Gotlands sexigaste karl blev – ja, du förstår.

Det kom snart fram att Tommy Gardells kvinnliga arbetskamrater hade röstat som tokar för att LO-ombudsmannen skulle få titeln.

Då det inte hållit någon liknande omröstning sedan dess kan Gardell alltjämt gå med huvudet högt.

Tommy Gardell

Namn: Tommy Gardell.

Ålder: 69.

Yrke: Tidigare ombudsman för LO.

Bor: Vibble.

En bra bok: Romanserien "Det stora århundradet" – Jan Guillou.

En bra skiva: Amazing Grace – Il Divo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!