När karlarna tar över blir det kultur

Gotland2008-12-25 04:00
Det puttrar och pottlar. Ryker och pyser. Avslöjande rökpelare stiger upp från brygghusgrytor lite varstans i socknen ungefär två lördagar innan jul. Trots hur-mycket-att-göra-som-helst avsätter karlarna en hel dag i värsta julbrådskan till att brygga juldricke. Dricksbryggningen har blivit männens bidrag till julen. Konstigt egentligen, för som jag har förstått det var det kvinnorna som bryggde förr. Min gammelmommo, mor Mia, mältade och bryggde. Hon var återhållsam med sockret, hennes dricke var känd för att vara god men alkoholsvag. Min farmor, Vendla, bryggde också. Hon vägrade producera rusdrycker utan sötade lite försiktigt med sackarin. De här tanterna hade makten, de var de som hade alkoholkontrollen.

Sedan, enligt mina egna teorier någon gång på 70-talet, spårade det ur. Det var då karlarna tog över bunnarna och kärlen. Min faffa brukade lägga ut rostbunnen i brandbryan ett par veckor innan bryggningen så att den skulle svälla och vara tät. Där låg den och guppade bland dy och änder. Bryggardagen klabbade han sedan nere i källaren. Skvätte på morsans nytvättade tvätt och använde alla möjliga omöjliga kärl. När man kom hem från skolan luktade det i hela huset och man blev bjuden att smaka varm lännä, mörk och bitter. Min moffa däremot bryggde en ljus, sirapsliknande historia med eftersmak av banan, absolut mättad med socker och jättestark. Efter ett glas var man snabbt tvungen att inta vågrät ställning.

Dricksbryggning idag är en märkvärdig och vetenskaplig process. Det pratas malt och humle, experimenteras, förbättras och utvecklas. Det skryts och skrävlas. Och man byter namn, från dricke till gotlandsdricke. Eller som faster Bettan surt brukar säga:
- När karlarna började brygga dricke blev det kultur.
Det är lustigt att vissa, så kallade kvinnosysslor, nästa helt har tagits över av män. Dricksbryggning är en. Mjölkning en annan. Det var ju uteslutande kvinnor som gick i ladugården, kastade ut skit och diskade spannar. Sedan kom mjölkmaskinen och med den kom karlarna in i kolagårn. Fast det hade inte behövt bli så. När det 1938 installerades elektrisk mjölkmaskin på ett ställe sa försäljaren till gårdsfolket:
- Den här maskinen är så enkel att sköta att till och med ett fruntimmer klarar av det!
Sanningen var nog snarare att maskinen gjorde det så enkelt att mjölka att även karlarna klarade av det.

Lammklippning är en tredje syssla som karlarna helt har tagit över. Förr var det, som jag minns det, ganska frodiga tanter som åkte runt och klippte. Tant Svea kom till oss, hennes händer var grova, hennes språk likaså. Hon spottade och fräste och berättade historier medan hon klippte med handsaxen så att man höll på att baxna. Idag är hon ersatt av fagra män med klippmaskin. Kontrasten är slående, från rultiga tant Svea till bara, muskulösa överkroppar och jeans som smiter åt. Kanske också en söndertuggad tandpetare i mungipan.
Och så ska det tävlas, för det är viktigt för männen att veta vem som är bäst. I lammklippning finns det nordiska mästerskap, EM och VM. Svällande överarmar och suktande blickar. Nöjer man sig inte med det är det VM i dricksbryggning också. Svällande plastdunkar och törstande strupar. Fast jag vet inte om det är så lättklätt när Bison och Rolf K Nilsson sitter nere på Björklunda, eller numera Holmhällar, och testar inlämnade drickbidrag av olika laxerande kvalitet.

Hur blir det då i framtiden? Jag tror att vi även fortsättningsvis kommer att få se karlar brygga juldricke och karlar klippa lamm. Jag tror även att det är fler områden som helt kommer att övertas av män. Bakning är ett sådant. Jag tycker mig redan se vissa tecken i den manliga bekantskapskretsen där det forskas mycket om surdeg och olika mjölsorters beskaffenhet. En manlig kompis är dessutom helt besatt av att tillverka den perfekta pizzabottnen. Det har gått så långt att när han kommer hem till folk är det första han gör att rusa fram till ugnen i köket och kontrollera om den går att få upp i 300 grader. Detta innan han har sagt hej. Själv är jag övertygad om att jag även fortsättningsvis kommer att köpa mitt julöl på systembolaget eller smaka Hemmansägarens hemgjorda. Och jag kommer, med all säkerhet, inte att ställa till med något storbak.
Förresten, när man tänker efter, ska vi kvinnor bara vara glada över att männen tar över fler och fler sysslor. Låt dem hållas där i köket, bryggarhuset och i mjölkrummet. Sjas med dem! Så kan vi kvinnor få vara i fred och hålla på med sådant som är roligt. Skriva till exempel. Det är roligt!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om