När Lau-borna får värme i kyrkan skall den komma från ovan
När Lau-borna äntligen får värme i kyrkan skall den komma från ovan.Lau kyrka, den väldiga för att vara en landsortskyrka, är omgiven av byggnadsställningar för närvarande.Den pågående yttre renoveringen kommer dock inte att förändra så mycketDet 50 år gamla koppartaket blir exempelvis kvar - men den inre renoveringen som förestår kommer att ruska om en del; detta trots att man i stort beslutat att följa de principer som slogs fast för 50 år sedan.
Ett praktexempel på en demokratiskt process, tycker Joakim Hansson, talesman för länsstyrelsen.
Att renovera denna kyrka är ingalunda problemfritt, men Eddie Olsson, ordförande i Lau församlings kyrkoråd, tycker inte att den breda uppslutningen på något sätt varit negativ. Tvärtom.
Vi har haft ganska preciserade önskemål, och vi har fått igenom det allra mesta, konstaterar han.
Då skall det konstateras att i referensgruppen sitter representanter för länsstyrelsen, Gotlands fornsal, Byggnadshyttan, Högskolan, Lau hembygdsförening med flera.
<span class=MR>Ingen värme på femtio år</span>
Hur kommer det att bli?
Det finns ett antal problemområden. Det viktigaste är kanske värmen.
Det fanns någon sorts uppvärmningsanordning för femtio år sedan, men i samband med renoveringen då slopades detta helt och hållet.
Detta har medfört att det har varit svårt att hålla gudstjänster i kyrkan under den kallaste årstiden de senaste femtio åren. Nu tror man sig ha funnit lösningen på uppvärmningsproblematiken.
Ibland har det faktiskt varit minusgrader i kyrkan, konstaterar Eddie Olsson.
Den plan man arbetar efter går ut på att man skall värma upp en del av kyrkan i samband med gudstjänster. Att värma upp hela detta gigantiska kyrkorum är orealistiskt. Där sätter ekonomin begränsningar.
Man kommer att inrätta bänkkvarter, där brädgolv anbringas. I bänkkvarteren, med plats för 80-talet gudstjänstbesökare, skall det finnas golvvärme med också strålvärme uppifrån.
<span class=MR>"Kalvboxar"</span>
Folk som har sin dagliga gärning inom jordbruket säger att man nu övergår från "lausdrift"till "kalvboxar". Liknelsen är väl inte så finkänslig, men den är bra.
Ett annat problemområde är fukten. Det flisgolv som lades för femtio år
sedan har mycket tydliga spår av fuktpåverkan.
Gotlands Högskola har, under ledning av Tor Broström, under en längre tid jobbat med problematiken. Den fleråriga undersökning som gjorts visar att en höjning av av temperaturen med någon enstaka grad kunde vara lösningen på hela problemet. Fuktskadorna kan hänföras till kondens, inte till fukt som dyker upp genom kapillärkrafterna.
När det gäller den framtida uppvärmningen är man överens om att den skall ske punktmässigt. Man har också gjort försök med bänkkvarter -eller kalvboxar om vi skall anamma den tidigare återgivna liknelsen. Principen måste vara att man åstadkommer värme när det pågår förättning - en "stundens hetta" om man så vill.
Tor Broström från Högskolan har kontroll på fukten
Fukten har satt sina spår även på väggarna.
Den yttre renoveringen av kyrkan pågår och kommer direkt att följas av en inre.
Kontinuerliga mätningar av fukten har
gjort att man har en god bild av förändringarna
Det 50 år gamla koppartaket blir kvar.
Den här bilden togs då man gjorde försök med strålvärme, ett försök som nu ska permanentas.
Joakim Hansson leder den brett sammansatta referensgruppen för Lau kyrkas renovering.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!