Det finns 17 936 vapen på Gotland, och 6 322 licensinnehavare. Det ger ett ungefärligt snitt på 2,8 vapen per licensinnehavare. Men egentligen finns det ingen begränsning på hur många vapen du får ha.
-Du får ha max sex jaktvapen och ända upp till tio enhandsvapen för målskjutning, men du måste ju också kunna visa på ett behov av varje vapen. För samlare finns det ingen begränsning, säger polisens vapenhandläggare Ann Jakobsson.
För att få vapenlicens krävs att du är 18 år (förutom i vissa undantagsfall). Gäller det jaktvapen så måste du ha jägarexamen, du får inte finnas med i belastningsregistret och du måste ha godkänd förvaring. Handlar det om vapenlicens för målskjutning gäller samma sak förutom jägarexamen, däremot så måste du vara aktiv medlem i en skytteförening. Samlare måste kunna visa att de är medlemmar i en samlarförening samt att de har någon slags inriktning på sin samling. Ett generellt samlarintresse för alla möjliga vapen godkänns inte.
En vapenlicens dras in och vapnet konfiskeras redan om du misstänks för våldsbrott, som exempelvis olaga hot eller misshandel av barn eller sambo. Även vid grovt rattfylleri dras licensen in.
-Så fort någon misstänks för ett våldsbrott så får jag ett meddelande i vapenregistret och så startas en utredning, fortsätter Ann Jakobsson.
Hon berättar att kontakten med psykvården blivit bättre på senare år, och att läkarna blivit bättre på att skriva intyg om att vissa personer inte är lämpliga att ha vapenlicens. Skulle polisen få in ett sådant läkarintyg så dras licensen in direkt och vapnet hämtas in.
Ett beslagtaget vapen anses bara förverkat, det vill säga att ägaren mister rätten till värdet på vapnet, om just det vapnet använts vid exempelvis ett olaga hot eller annat brott. I annat fall har ägaren alltid rätt till värdet på vapnet även om han eller hon fått det beslagtaget.