Näringsidkare vill ha en senare Medeltidsvecka
-Varför ska vi bidra till att locka hit barkätande uteliggare under högsäsong?Den något tillspetsade frågan reser Lennart Rosenlund från restaurang Munkkällaren apropå tidpunkten för medeltidsveckan.Ett möte i går visade på en djup spricka mellan flera gotländska näringsidkare och medeltidsveckans arrangörer - som samtidigt vill locka till sig mer sponsorpengar av just näringslivet.
FRUKOSTMÖTE. _ Vi vill inte flytta medeltidsveckan, vi vill få den att stanna, säger Mikael Erixon på Mix Ranch i Stenkyrka (till höger) när han efterlyser fasta och senare datum för veckan. Jonas Kojan på Gotland Promotion bekräftar att gotlandsturisterna blir mer och mer flexibla när det gäller mellan vilka veckodagar de besöker ön.
Foto: Krister Nordin
Det säger Mikael Erixon, som driver Mix Ranch i Stenkyrka, till GT.
Han, och flera andra näringsidkare, vill ha ett fast, senare datum för medeltidsveckan.
Men det vill inte Medeltidsveckan AB, som ändå försöker få mer sponsorpengar av just näringslivet.
-Medeltidsveckan har en viss form och färg och storlek, och man kan inte bara plocka bort en bit av den. Vecka 32 är en grundbult för oss, sa Marie Flemström på Medeltidsveckan AB.
Det finns alltså en djup spricka mellan medeltidsveckans arrangörer och dess tilltänka finansiärer. Men ett frukostmöte i går ledde i alla fall till att ett företagarråd ska bildas för att diskutera bland annat frågan om tidpunkten.
Ett drygt 40-tal företrädare för medeltidsveckan, myndigheter, turistorganisationer och näringsidkare hade samlats för att diskutera hur man kan utveckla medeltidsveckan och säkra dess framtid.
Anledningen är att finansieringen är oviss, framför allt stödet från kommunen.
-Utan inkomstförstärkning i år blir det ingen medeltidsvecka 2009. Det blir kanske ett medeltidsarrangemang, men det blir inte den medeltidsvecka vi känner, sa Rolf K Nilsson, ordförande i Medeltidsveckan AB, som är det företag som driver arrangemanget.
Bolaget omsätter 4 miljoner kronor, varav 3 miljoner kronor är självfinansierat. Resten är sponsorpengar och kommunalt stöd, enligt Rolf K Nilsson.
-Vi får ökade utgifter i år, bland annat 155 000 i lokalhyra. Men vi har inte fått något besked från kommunen om vi får ökade eller minskade anslag, sa Rolf K Nilsson.
Därför vill Medeltidsveckan ha ett större stöd från öns näringsliv. Rolf K Nilsson pekade bland annat på hur mycket som omsätts på Gotland under medeltidsveckan: 184 miljoner kronor.
Men flera av företrädarna för näringslivet var tveksamma till siffrorna, av framför allt en anledning: att arrangemanget ligger för tidigt på året. Medeltidsveckan infaller oftast under den tid som ändå är högsäsong och bidrar därför inte positivt till omsättningen, inte ens i Visby, enligt tvivlarna.
Och på landsbygden kan det rent av inverka negativt.
-När vi bedömer nya landsbygdsföretags chanser kan medeltidsveckans placering betyda skillnaden mellan att starta och att inte starta, sa Katarina Ekelund på Almi.
Lennart Rosenlund, restaurang Munkkällaren i Visby, har drivit frågan om ett annat datum i minst tio år.
-Ett år började medeltidsveckan den 31 juli. Då är det fortfarande högsäsong. Om vi ska vara med och sponsra så får det inte konkurrera med den ordinarie verksamheten, säger han till GT.
Det konkreta förslag som framkastades var att permanenta medeltidsveckan till 7-14 augusti.
-Näringslivet säger: vi är beredda att sponsra om vi får ett fast datum, sa Niklas Harlevi på Gotlands konferens- och turistservice.
Men motbudet var lika klart:
-Vi vet att vecka 32 fungerar. Vi är öppna för en diskussion först när vi ser att medeltidsveckan tjänar på en flytt, sa Rolf K Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!