Näringslivs-profilen antogs

Upplevelseturism och interaktiva medier. På dessa näringslivsområden ska Gotland
profilera sig.
Det klubbade politikerna
i kommunfullmäktige i går.
Samtidigt framfördes också kritik för att politikerna inte haft något inflytande över arbetet med näringslivsutvecklingsprogrammet.

Gotland2003-04-29 04:00
Näringslivsutvecklingsprogrammet, "NUP", antogs i går av kommunfullmäktige. Programmet har arbetas fram av en lång rad företrädare för öns näringsliv, fackliga organisationer, intresseorganisationer, Högskola och myndigheter.
Bakgrunden till programmet är omställningsarbetet efter förbandsnedläggelserna, men det ska också bli en del i det tillväxtprogram som kommunen ska arbeta fram framöver.
I programmet beskriver man de viktigaste områdena för utveckling av näringslivet på Gotland. Här betecknas upplevelseturism och interaktiva medier som de två profilområden där Gotland har goda förutsättningar att ligga i framkant.
Som ett "utvecklingsområde" ser man arbetet med tillverkning och tjänster och under rubriken "basförutsättningar" presenterar man generella faktorer som påverkar näringslivsutvecklingen. Då handlar det till exempel om att utveckla varumärket Gotland, förbättra företagsklimatet, öka bredbandsanslutningen och bygga bostäder på Gotland.
<span class=MR>Ville inte peta</span>
Kommunfullmäktige antog näringslivsutvecklingsprogrammet utan ändringar. Man ville inte gå in och peta i ett program som engagerat så många personer från så många olika håll. Men programmet antogs inte utan kritik mot att politikerna inte hade invigts i arbetet i ett tidigare skede.
­ Det politiska inflytandet över detta program har varit obefintligt, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) och fick medhåll från både höger och vänster.
Med sitt beslut gav politikerna klartecken för inriktningen och huvuddragen i programmet - man har inte beslutat sig för att ge klartecken till de enskilda åtgärder och förslag som listas här, de kommer att behandlas politiskt allt eftersom. Men i framtiden ska fullmäktigepolitikerna se till att de inte tappar greppet om vad som händer på det här området.
Efter ett förslag från Göran Örtbrant (m) beslutades det att en uppföljning av programmet ska presenteras för kommunfullmäktige varje år.
Inger Harlevi (m) underströk vikten av att politiker och näringslivsrepresentanter samarbetar i dessa frågor:
­ Här är det armkrok som gäller. Vi måste gå i takt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om