Att organisationen Mission Blue, grundat av den amerikanska marinbiologen Sylvia Earle, nu utsett Gotland till ett så kallat "Hope spot" är så här långt synligt på en hemsida och vid Fenomenalen på Skeppsbron i Visby. Det är Slitebon Kirsten Åkerman, för de flesta mest bekant som regionchef för Svenskt Näringsliv tills helt nyligen, som tog initiativet och skrev en ansökan. Meningen är att väcka intresse och engagemang för havsmiljön.
Från Sverige finns sedan tidigare Kosterhavet med, i kraft av ett havsområde som fått skydd genom den nationalpark som bildades 2009. Runt om i världen finns nu, Gotland, inräknat 130 områden som ingår i Mission Blues nätverk.
Organisationen framhåller att tolv procent av världens landyta har någon form av skydd, men av havsområdena bara hälften så stor andel. Att öka den andelen genom opinionsbildning är en viktig uppgift för Mission Blue.
– På Gotland pågår många forskningsprojekt kring havet och många är frivilligt aktiva i olika insatser. Alla som vill är välkomna att använda den plattform som vi nu drar i gång. Finessen är att man kommer i förbindelse med marina områden i hela världen, säger Kirsten Åkerman.
På invigningen av Gotland som Hope spot, som hölls på Fenomenalen i Visby under måndagen, berättade hon om färska intryck från en digital Mission Blue-konferens nyligen. Där kunde det handla om rovfiske på hammarhaj. Hennes eget intresse tog fart efter barndomsupplevelser i Slite, där hon fascinerades av hur spiggen uppträdde i stim.
– Haven hänger samman, underströk hon.
Joakim Odelberg som lång tid arbetat med dokumentation av marina miljöproblem presenterades som bevarandefilmare och fotograf. Han har filmat spöknät, han har följt syresättningsprojekten i Burgsviken och forskningen om vår egen tandval; Östersjötumlaren.
– Den är en viktig toppredator i näringskedjan och den är extremt hotad.
På plats fanns också företrädare från Blått Centrum, samarbetet mellan regionen, länsstyrelsen och Uppsala Universitet, från Fenomenalen och från Ostindienfararen, där Peter Alexandersson är vd. Den historiska replikan av 1700-talsskeppet Götheborg, skulle egentligen ha legat utanför Visby under Almedalsveckan i år.
– Det får bli nästa sommar. Men jag har arbetat för att det inte bara ska bli ett event, utan att fartyget också ska komma med ett budskap, sa Peter Alexandersson.